На 19 ноември т.г. е починал Елен Георгиев – банкерът,

...
На 19 ноември т.г. е починал Елен Георгиев – банкерът,
Коментари Харесай

Почина бащата на банковата консолидация

На 19 ноември т.г. е умрял Елен Георгиев – банкерът, който с право носи купата „ татко на банковата консолидация”. Докато при започване на 90-те години частните банки никнеха като гъби след дъжд – най-вече със заемен капитал, страната реши, че би трябвало да понижи броя на своите кредитни институции, като ги консолидира. Плановете бяха по този метод да зародят пет-шест огромни и постоянни банки. За задачата още при започване на 1992-а бе основана Банковата консолидационна компания - компания, която притежаваше мажоритарните дялове в капиталите на всички държавни банки. Сред първите й шефове беше Елен Георгиев. Той още през 1993-а сплоти 30 държавни банки и сътвори Обединена българска банка.

Според Олег Недялков, един от първите ръководители на тази банка, делото е Георгиев е почтено за „ Рекордите на Гинес”.

Елен Георгиев дълги години ръководеше Интернешънъл Асет Банк. През 2011 година той се раздели с банката по взаимно единодушие. На въпроса: за какво напуща банката той съобщи: "Аз съм от това потомство хора, които се отдават изцяло на работата и около нея не помнят да се грижат както за себе си, по този начин и да обръщат задоволително внимание на фамилията си. Смятам, че е време да трансформира това. Затова взех решение да се отдръпва от длъжността основен изпълнителен шеф и да загърбя краткотрайно стресовете на банковия пазар ".

Дипломатичен отговор на човек, заемал много виновни постове в банковата система на България. Защото Елен Георгиев е същински банков управител от кариерата. Години наред е бил началник на клона на държавната Българска външнотърговска банка (сега УниКредит Булбанк) във Виена. В зората на демокрацията бе един от тримата изпълнителни шефове на Банковата консолидационна компания и член на висшия мениджмънт на държавната банка БИОХИМ, която в този момент също е част от УниКредит Булбанк. След това поредно бе шеф Маркетинг и продажби на Орел - Г Холдинг и шеф Ликвидност на държавната Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). От пролетта на 2006-а Елен Георгиев става основен изпълнителен шеф на Интернешънъл Асет Банк.

Последното му работно място беше като изпълнителният шеф на Микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС).

Поклон пред паметта му!

В. „ БАНКЕРЪ”

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР