На 19 август отбелязваме Световния ден на фотографията. Датата е

...
На 19 август отбелязваме Световния ден на фотографията. Датата е
Коментари Харесай

Румен Сарандев: Най-добрият апарат е този, който имаш в момента, когато трябва да снимаш

На 19 август означаваме Световния ден на фотографията. Датата е определена неслучайно. Именно на 19 август през 1839 година е направено формалното показване на фотографския развой от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Тогава академията признава фотографията като част от изящните изкуства.

Първата сполучлива фотографска фотография е от 1826 година и е дело на френския откривател Жозеф Нисефор Ниепс. Той експонирал 8 часа при мощна слънчева светлина, а за фотографска плака употребявал полирана калаено-оловна плочка.

Днес снимането е доста по-лесно. С едно копче на камерата на телефона и можем да запечатаме някой спомен или да си създадем селфи. Докато множеството хора го вършат за наслаждение или за някой различен лайк повече във Facebook, то има и такива, които се занимават професионално с снимка. Сред тях е фоторепортера на Радио Варна Румен Сарандев, който в предаването " Новият ден " изясни каква е разликата сред фоторепортера и фотографа.

" Най-съществената разлика е, че ние като фоторепортери нямаме право да манипулираме фотосите. Можем да го вършим в извънредно дребни граници. Контраст, кроп, позасилване на цветове и до такава степен. Нямаме право да махаме бенки примерно, недостатъци по кожата или хора от дадена фотография. Случвало се е да ме молят да го върша, само че отговорът ми постоянно е бил " не ". Ние не сътворяваме, а записваме. Регистрираме събития ", безапелационен беше Сарандев.

Той стартира да се занимава професионално с снимка преди 12 години.

" През 2010 година, бяха ми махнали сливиците. Две седмици не можех да приказвам и се чудех какво да върша. Докато се ровех в интернет, взех решение да си купя фотоапарат. Тогава бяха огромните митинги в Катуница. Реших да отида. Снимах и ми хареса. От тези митинги е може би една от най-крадените ми фотоси ", спомни си Румен Сарандев. Иначе за първи път фотоапарата той " хваща " до момента в който е в детската градина.

" Дядо ми имаше един уред марка " Зенит ". Тогава го взех и започнах да фотографирам наред другите деца. Не знам какво съм снимал, само че след това се оказа, че май и лентата е скъсана ", разкри Сарандев.

Според него фотографията се е трансформирала доста с навлизането на технологиите и изключително при снимането със смарт телефони. Но, по думите му, нито един смарт телефон не може да размени професионалния уред.

" Най-добрият уред, който имаш е този, който имаш сега когато би трябвало да снимаш ", разяснява фоторепортера на Радио Варна.

Неговите репортажни фотоси са му донесли и значително награди.

" Така ли? (смее се). Винаги съм казвал за премиите, че това е тласък, който те кара да продължиш да работиш по-усилено. Не приказвам за финансово или материално изражение. Това е прзинание от гилдията ", разяснява Румен Сарандев. Той сподели, че Варна е плодородна за снимане, а с другите фотографи от морската столица постоянно си оказват помощ.

Не се сети за някой анекдот за фотограф и сподели, че знае вицове, само че не и за фогографи.

Навръх Световния ден на фотографията, Румен Сарандев пожела на своите сътрудници да са щастливи и на фокус.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Румен Сарандев в " Новият ден ":
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР