На 18 септември 1961 година самолетът на втория генерален секретар

...
На 18 септември 1961 година самолетът на втория генерален секретар
Коментари Харесай

18 септември 1961 г. Генералният секретар на ООН загива в авиокатастрофа

На 18 септември 1961 година самолетът на втория общоприет секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршелд катастрофира по време на полет в Конго.

Смъртта на Хамаршелд провокира същински потрес измежду международната общност, а неизяснените условия към злополуката пораждат съмнението, че шведът е станал жертва на атентат.

Това се поражда от обстоятелството, че след края на белгийското колониално владичество в Конго избухва кървясъл спор. Група бунтовници, подкрепяни от белгийски наемници, афишират независимостта на богатата на първични материали провинция Катанга. Частите на Организация на обединените нации не съумяват да се оправят с спора, а генералният секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршелд потегля за Конго, където има намерение да стартира мирни договаряния с лидера на бунтовниците. Няколко минути преди да доближи задачата си, самолетът му се разрушава в джунглата. Пилотска неточност или плануван атентат? Над половин век не престават спекулациите.

През 1962 година формалното следствие на Организация на обединените нации за гибелта на Хамаршелд завършва без съответен резултат. В архивите обаче е записано, че в случай че постъпят нови информации, Организация на обединените нации е подготвена да възобнови следствието. През 2013 година се възобновиха апелите за следствие на злополуката в Конго.

Даг Хамаршелд е считан за най-значимия общоприет секретар на Организация на обединените нации. Той вкарва стандарти, които важат и до през днешния ден. Сините каски и специфичните пратеници на Организация на обединените нации са точно негова заслуга. За своя принос Даг Хамаршелд е почетен посмъртно с Нобелова премия за мир.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР