На 18 октомври от 18.00 ч. арх. Донка Колева –

...
На 18 октомври от 18.00 ч. арх. Донка Колева –
Коментари Харесай

Изложба „Настояще и бъдеще за миналото“ бе открита във Велико Търново

На 18 октомври от 18.00 ч. арх. Донка Колева – представител на дирекция " Култура, туризъм и интернационалните действия " в община Велико Търново откри изложбата „ Настояще и бъдеще за предишното “ . Тя събра в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ експерти по история, монументи на културата, архитекти, откриватели, общественици и общински чиновници, работещи за наследството от културни полезности, които са носители на историческа памет, национална еднаквост и имат научна или културна стойност.
„ Всяка година способстваме за популяризирането на положителни практики за опазването и закрилата на културното завещание на България. Тази година във Велико Търново представяме опита на Балчик и Горна Оряховица " – сподели за Actualno.com Светла Стефанова, шеф на Областния информативен център във Велико Търново.
Експозицията на Исторически музей – Балчик „ Храм на Понтийската майка на боговете Кибела “ бе показана от Радостина Енчева – шеф на музея и заместител началник на археологическото изследване, финансирано от Община Балчик. Тя акцентира, че храмът на Богинята майка е единственият открит, добре непокътнат и с толкоз движими монументи на Кибела елинистичен храм освен в България, само че и на Балканите.
Храмът е строен през елинистическата ера в интервала 280-260 година прочие Хр . Съществува като настоящ храм до 378 година, когато е опустошен от пожар, зародил при набезите на готите. В продължение на 700 години в него са се правили ритуали и след въвеждането на християнството като вяра. Открит е през м. април 2007 година в крайбрежната зона на град Балчик, след което е изследван и изучен от екип от археолози от Варна и Балчик.
„ След изследванията на храма, с помоща на фондация „ Америка за България “ са финансирани ремонт на залите, ново осветяване, витрини и реституция на дребна част от находките ", съобщи Енчева.
" За страдание, в този момент храмът се разрушава и от страната зависи той да бъде възобновен, всички статуи и надписи да бъдат в него, и да стане идната туристическа атракция на България “ – добави тя.
В полемиките стана ясно, че търновски майстори са правили краткотрайното защитно покритие.
Възможности за укрепването и превръщането на този уникален храм на Кибела у нас в туристическа атракция с национално значение има по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, която дава средства за това.

Снимка: Статуя на Кибела
Фотосите от изложбата демонстрират, че откритите изображения на Майката на боговете – Кибела са доста. Тя е изобразявана с дълго покривало, седнала на престол и държаща скиптър в лявата си ръка, а до нея легнал лъв. Кибела въплъщава всичко живо на Земята , силите на природата и нейното изобилие, настойничка на планините.

Снимка: Статуята на господ Дионис, промоционален клип за района Балчик - Мангалия
Днес храмът на Кибела е разгласен за Национален монумент на културата . Включен е в промоционалните видеоклипове за показване на районното културно завещание по план " Представяне на районното културно завещание в 3D - ARCH 3D ", осъществен от Община Балчик, в качеството на водещ бенефициент, в партньорство с Община Мангалия, финансиран по програмата Interreg V-A Румъния-България.
Повече за плана можете да научите тук: http://www.interregrobg.eu/en/15-2-1-065-advertising-of-regional-cultural-heritage-in-3d-arch-3d.html.

Снимка: Експозицията на Горна Оряховица
Експозицията, представяща опита на Горна Оряховица за крепостта Ряховец включва 20 табла, на които е изобразено развиването на изследванията и писмените източници за крепостта. От тях научаваме, че първият откривател на крепостта е Константин Иречек , който локализира нейното местонахождение, а през 1910 година Карел Шкорпил сформира първия й проект, като я назовава „ Кале на пещерите “. Той дефинира значимото значение на крепостта поради основната й роля за отбранителната система на столичния Търнов.

Снимка: Момент от откриването на изложбата
Изложбата съпътства едноименния интернационален конгрес за запазване на културно-историческото насредство, който се организира на 18 и 19 октомври в конферентната зала на хотел „ Премиер “ във Велико Търново със съорганизатори Областен информативен център, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо завещание, Община Велико Търново и Туристически информативен център " Царевград Търнов ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР