На 18 март руснаците за седми път ще избират президент

...
На 18 март руснаците за седми път ще избират президент
Коментари Харесай

Русия избира президент

На 18 март руснаците за седми път ще избират президент на страната. Основната конспирация на тези избори ще бъде изборната интензивност, а не кой ще бъде новият собственик на Кремъл, тъй като актуалният президент Владимир Путин води с гигантска преднина пред своите съперници, споделя БГНЕС.

Изборите ще стартират довечера в Далечния изток и ще приключат в 21.00 часа московско време в Калининград, като ще се гласоподава на територия обхващаща 11 часови зони. Право на глас имат към 110 милиона жители на Руската Федерация. Около 500 хиляди представители на другите служби, министерства и ведомства ще обезпечават сигурността по време на изборите.

Русия е федеративна република от президентски вид, въпреки че съгласно някои откриватели тя е президентско-парламентарна република с необятни компетенции на президента. Държавният глава се избира за период от 6 години с скрито гласоподаване на директни избори. Един и същи човек не може да заема президентския пост повече от два пъти подред. Президентът има редица значими компетенции: управлява външната политика; той е висш главнокомандващ на Въоръжените сили; назначава със единодушието на Държавната дума министър-председателя на страната; взема решение за оставката на правителството; има правото да издава укази, които работят на цялата територия на Русия.

Според данните от последното социологическо изследване на Общоруския център за изследване на публичното мнение пред изборните урни имат намерение да застанат 74% от гласоподавателите. За Владимир Путин са подготвени да гласоподават сред 69-73% от руснаците, за претендента на комунистите Павел Грудинин – 10-14%, за Владимир Жириновски – 8-12%, за Ксения Собчак – 2-3%, за Григорий Явлински – 1-2%. Избирателната интензивност на предходните избори през 2012 година бе към 65%, а Путин беше определен с 63% от гласовете. Ако бъде определен за президент, това ще е четвъртият мандат за Владимир Путин и той ще може да ръководи страната до 2024 година
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР