На 18 декември 1912 г. палеонтологът любител Чарлз Доусън, адвокат

...
На 18 декември 1912 г. палеонтологът любител Чарлз Доусън, адвокат
Коментари Харесай

18 декември 1912 г. - Пилтдаунският череп: Голямата измама

На 18 декември 1912 година палеонтологът фен Чарлз Доусън, юрист по специалност, афишира изумителното си изобретение – две елементи от череп и челюст, които по всяка възможност принадлежат на непознато създание.

Челюстта е като на маймуна, а горната част от черепа е човешка.

„ Липсващото звено” сред маймуната и индивида тогава се търси къде ли не. Артър Смит Удуърд, шеф на геологическия департамент на Британския музей, се съгласява с Доусън, че откритият череп е дълго търсената частица в еволюционната верига.

Пилтдаунският човек е приет от научната общественост за достоверен образец на прачовек, живял през късния плейстоцен. Влиза в учебниците с името Eoanthropus dawsoni (Човекът-зора на Доусън).

В идващите десетилетия учените откриват от ден на ден скелети на антични хора. Никаква аналогия с индивида от Пилтдаун.

Това кара екип откриватели от Британския музей през 1953 година да проведат серия проби. Те недвусмислено потвърждават, че ескпонатът е подправен. Датирането сочи, че горната част на черепа е взета от древен Homo Sapiens, а челюстта принадлежи на актуален органгутан, изкуствено състарена с калиев дихромат.

Все още не е ясно кой е фалшификаторът. Удуърд бил прочут с честността си. Основният обвинен е Доусън, за който се схванало, че е фалшифицирал и други антики.

Според някои измамникът е Мартин Хинтън, комуто Удуърд отказал работа в Британския музей. Подозиран е и създателят на фамозните романи за Шерлок Холмс, сър Артър Конан Дойл, който живеел покрай Пилтдаун и бил прочут с интереса си към палеонтологията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР