На 18 април в сградата на Английска езикова гимназия „Гео

...
На 18 април в сградата на Английска езикова гимназия „Гео
Коментари Харесай

Английската гимназия открива STEM център по екоиновации

На 18 април в постройката на Английска езикова гимназия „ Гео Милев “ – Русе ще се състои формалното разкриване на новоизградения STEM център по екоиновации

Събитието ще стартира в аулата на втория етаж от 13:30 часа с къси приветствия от страна на шефа Маргарита Янакиева, и на формалните посетители.

STEM център за екоиновации в Английска езикова гимназия „ Гео Милев “- Русе е нова облага за учениците и учителите на гимназията от образователната 2021/2022 година. Той е основан по Национална стратегия “Изграждане на учебна STEM среда “ на МОН, съфинансиран с поддръжката на „ Астра Биоплант “ ЕООД и лични средства. Проектът е на обща стойност 386 909.11 лева, от които 300 000 лева по Национален парк, 21 773.50 лева от „ Астра Биоплант “ ЕООД и 65 135.61 лева лични бюджетни средства. Проектът е създаден от екипа на гимназията взаимно с „ АРКА – Русе “ ООД, а строително-ремонтните работи са изпълнени от компания „ Ник Строй 2000 “ ЕООД.

Центърът е самостоятелен на трети етаж на гимназията на повърхност от 500 м2. В него действат четири модерни проучвателен звена: „ Природа и здраве “, „ Технологии и инженеринг “, „ Информационни технологии и връзки “ и „ Устойчиво развиване “ с обособени образователни пространства, обезпечаващи осъществяване на независимо изследване, опити, екипна работа по планове, презентации и „ вместилище “ за предпазване на материали. Зоните за социализация дават на учениците пространство за неофициални срещи отвън часовете. Това архитектурно решение разрешава по едно и също време образование на няколко паралелки/групи възпитаници при разнообразни режими на работа: независимо изследване, групова работа, общи полемики, презентации и среща с специалисти. Той се употребява в общообразователната и профилирана подготовка по естествени науки, ИТ, изобразително изкуство, непознати езици, за работа на екипите по интердисциплинарни планове, на клубовете по ползи.

STEM Центъра обезпечава „ друга “ просветителна среда, отразяваща концепцията за учене посредством прекарване, откривателство, опити. Новата физическа и софтуерна среда, съчетана с новаторски подходи, способи и тактики за образование, улеснява навлизането на действителния живот в учебно заведение, предизвиква мотивацията и подтиква самостоятелността при учене като гаранция за сполучлива реализация на всеки наш възпитаник.

Фокусът на Центъра са екоиновациите. Учениците се вълнуват от тематиките, свързани с запазване на околната среда, възобновимите източници на сила и развиването на технологии, процеси и бизнес модели, които употребяват ресурсите по ефикасен и природосъобразен метод. Благодарни сме на „ Астра Биоплант “ ЕООД, които освен подкрепиха експертно и финансово построяването на Центъра, само че и поеха ангажимент да бъдат наш бизнес пратньор при реализиране на дейностите в него.

Екипът разчита на експертизата на експертите на компанията. Договорено е рамките на проекто-базираното образование нашите възпитаници да бъдат част от екипите, решаващи действителни развойни и настоящи проблеми в завода, да имат опция да следят индустриалните процеси и да вършат връзка сред образователно наличие и действителната индустриална среда. Едно от главните посоки, по които ще се работи, е екологията – запазване на чистотата на въздуха и водите, защото това е извънредно настояща публично значима тематика за нас като русенци. Ще използваме опита на компанията при основаване на учебно-тренировъчни компании в рамките образованието по предприемачество.

Друг основен сътрудник при реализиране на дейностите в STEM направлението е Русенски университет „ Ангел Кънчев “. В рамките на контракта с Университета получаваме експертна поддръжка при построяването и активността на STEM центъра под форма на съвещания, образования за работа със характерни артикули и техника, основаване на интегрирано образователно наличие, включващо ИКТ, естествени науки и предприемачество. Учениците ни вземат участие в взаимни екипи за научноизследователска активност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР