На 17 юни бе изстреляна ракетата „Шънджоу-12“ с трима космонавти

На 17 юни бе изстреляна ракетата „Шънджоу-12“ с трима космонавти ...

Китай се надява в бъдеще да сътрудничи с чуждестранни космонавти


На 17 юни бе изстреляна ракетата „Шънджоу-12“ с трима космонавти на борда, която се скачи с главния модул на космическата станция „Тиенхъ“.

Същия ден на редовната си пресконференция, говорителят на китайското Външно министерство Джао Лидзиен заяви, че всяка стъпка напред на китайската програма за пилотирани космически полети отбелязва приноса на Китай за мирно използване на Космоса от човечеството.

Джао Лидзиен каза, че това е седмият път, в който китайски космонавти се отправят в космическото пространство, и е първата пилотирана мисия от навлизането на станцията във фаза на изграждане.

„Ние Хайшън, Лиу Бомин и Ян Хунбо – тримата космонавти ще останат в станцията три месеца. Те ще излизат от главния модул за различни операции, поддръжка в орбита, научни и технически експерименти и други“, добави говорителят.

Той изтъкна, че китайското правителство винаги съдейства за мирното използване на Космоса и е готов да си сътрудничи със съответните страни в тази сфера, с цел китайската космическа станция да стане лаборатория, която може да допринесе за цялото човечество.

Източник: fakti.bg