На 17 ноември 1989 в Чехия избухва Нежната революция. Следват

...
На 17 ноември 1989 в Чехия избухва Нежната революция. Следват
Коментари Харесай

Чехия през 1989 и Чехия днес - Нежната революция като вдъхновение

На 17 ноември 1989 в Чехия избухва Нежната гражданска война. Следват многочислени митинги и разпад на комунистическия режим. Днес, 30 години по-късно, чехите още веднъж стачкуват - ядосани от ръководещите, написа Иън Уилоубай в публикация за " Дойче веле ".

Нежната гражданска война в Чехословакия избухва на 17 ноември 1989, когато полицията брутално нападна студенти, излезли на проява, за която е имало публично позволение. Безпрецедентната експанзия и подправеният слух, че студент е бил погубен, разпалват пристрастеностите в страната. Така се ражда опозиционният " Граждански конгрес ", а студентите афишират стачка.

Вит Поханка, тогава последна година студент в Оломоуц, е определен да координира окупацията на Палацкия университет в града. " Част от другите уредници бяха сигурни, че ще ни изключат и че някои от нас евентуално ще се озоват в пандиза ", споделя Поханка, който по това време възнамерява да избяга на Запад незабавно щом приключи.

Революцията обаче бързо се разраства: с всеки минал ден митингите стават все по-многобройни, оповестена е генерална стачка, а напълно скоро Централният комитет на комунистическата партия е заставен да се отдръпна. На 29 декември 1989 година Вацлав Хавел, публицист и отстъпник, който малко по-рано прекарва известно време в пандиза, е определен за президент. Така се поставя завършек на повече от четири десетилетия комунистическо ръководство в страната.

По това време Магдалена Платцова е ученичка. Тя е в първите редица по време на конфликтите с полицията на 17 ноември. " През 1989 година стопанската система тотално пропадаше. А околната среда беше в пагубно положение - това беше една отровена страна, безусловно ", спомня си тя. " И внезапно от тази тоталитарна изолирана страна ние се превърнахме в място, в което животът ти стартира да придобива смисъл. "

Вит Поханка разказва Нежната гражданска война като най-вълнуващото време в живота му. " Бях на 23 години и всичко беше допустимо ", споделя той. " Еуфорията беше огромна. "

Чехите още веднъж излизат на улицата

Днес от еуфорията не е останало кой знае какъв брой. Чехите още веднъж са на улицата. Този път не с цел да стачкуват против еднопартийното ръководство, а стимулирани от чувството, че политици, носещи белезите на остарялата система, още веднъж са отпред на страната.

" Ние към момента се борим с наследството на комунистическото ръководство ", споделя студентът Бенямин Рол, водач на организацията " Милиони моменти за народна власт ". Той засяга сегашния чешки министър председател и някогашен член на комунистическата партия Андрей Бабиш. " Милиони моменти за народна власт " е основано като опозиционно придвижване точно в символ на неодобрение от политиката на Бабиш.

Бабиш е обвинен в съдействие с тайната полиция по време на комунистическия режим. Към него се сипят и обвинявания в корупция поради " Агроферт " - конгломерата, който го трансформира в един от най-богатите хора в страната.

Неговата партия " АНО 2011 " ръководи като държавно управление на малцинството и получава поддръжка от актуалната Комунистическа партия в Чехия.

" Около Андрей Бабиш има сериозен спор на ползи. Той държи прекалено много власт в ръцете си ", споделя Бенямин Рол. " Настояваме за оставката на Бабиш и на министърката на правораздаването Мари Бенешова ". Бенешова бе назначена от премиера единствено дни откакто полицията съобщи, че той би трябвало да бъде изправен на съд за хипотетична корист с еврофондове.

Духът на революцията

През юни " Милиони моменти за народна власт " притегли над 250 хиляди души на проява против Бабиш. Това беше най-големият митинг в страната от времето на Нежната гражданска война.

Рол, който е на 24 години и счита да стане свещеник, споделя, че доста от участниците в днешните шествия са въодушевени от духа на Нежната гражданска война. " Ситуацията към премиера Бабиш и президента Земан кара доста хора да си спомнят защо са се борили през 1989 година ", споделя той. Президентът Милош Земан се счита за съдружник на Бабиш и за подкрепящ опитите за по-близки връзки с Русия и Китай.

Рол споделя, че доста чехи са разочаровани от събитията през последните 30 години. Според скорошно изследване, 38% от популацията на възраст над 40 години има вяра, че преди измененията е живяло по-добре. При хората с ниско обучение процентът доближава до 52%. Социолози изясняват този феномен с неналичието на отговорност по време на комунизма. Навремето нямаше доста благоприятни условия, само че нямаше и отговорности, споделят специалисти.

Според Вит Поханка в резултатите прозира носталгията по младостта: " Моето потомство израсна в комунизъм, само че тогава бяхме млади ", споделя той. " Ако през днешния ден си спомняш единствено хубавите неща, които са ти се случвали тогава - като излизането по срещи и слушането на музика, то разбирам за какво някои си мислят, че животът е бил по-добър. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: 30 години след 1989 (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР