На 17 март музиката, модата и живописта си поделиха пространството

...
На 17 март музиката, модата и живописта си поделиха пространството
Коментари Харесай

Еволюция събра в едно музиката, модата и живописта

На 17 март музиката, модата и живописта си поделиха пространството на сцената на зала „ България “, където бе показан новаторският музикален пърформанс „ Еволюция “. Вниманието на публиката бе превзето от екстравагантните тоалети на носителката на „ Златна игла “ 2017 в категория „ Модна иновация “ Мерлин Арно, музиката на Кварто Квартет, голямото арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio.
За концепцията на плана дизайнерката Мерлин Арно споделя:
„ Идеята се роди след присъединяване ми в събитие в зала „ България “ преди две години, на изява на Кварто Квартет, където бях бодиарт модел на Иван Яхнаджиев. Тогава хората одобриха доста добре концепцията за едно по-различно музикално показване и взех решение да основа новаторски музикален план, който да включва неповторимите облекла, които върша. В музикално отношение тематиката разви Иван Пенчев, който даде и името на плана „ Еволюция “, тъй като музикално прекосяваме през вековете, като стигаме до съвремието. В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време да се разхождаме из природата, да се любуваме на хубостта на другите типове животни и растения. С ревютата си се пробвам да донеса точно тази хубост на хората – да обърнем взор към заобикалящия ни свят. Ще се веселя да съм ентусиазъм за младите девойки, и посредством дизайнерските си дрехи бих желала да ги стимулирам да бъдат разнообразни и да се гордеят от обстоятелството, че с цел да облекат тези превъзходни облекла, не е потърпевшо нито едно живо създание. Горда съм, че съдействувам за основаването на хранилки и поилки за диви животни. Дрехите, които създавам карат моделите, които ги носят да почувстват чувството какво е да си птица, да се усещат волни и недостижими, и по този метод да се построи съзнание за запазване на природата към нас, и в публиката, която ги следи. Мисля, че когато изкуството се сплоти за отбрана на животните, всички ние дружно предаваме еко обръщение към света – да бъдем толерантни към всяко живо създание, като ценим хубостта му и правото му на независимост. “
Перата, които употребява за изработката на впечатляващите си тоалети са от черен и сив щраус, черна американска пуйка и наследник паун. Основното е, че при основаването на тези развихрящи въображението дрехи няма потърпевша нито една птица. Перата са събирани в линеещия интервал на птиците. Моделите измисля сама, като употребява шивачи за изработката им. От самата концепция до реализирането ѝ е непрекъснато до тях. При обработката перата се перат, гладят и дезинфекцират.
Музикалната атмосфера в залата извърши пространството с премиерата на фамозната „ Токата и фуга “ на Бах, за първи път в Кварто версия за струнен квартет, огнената музика на Бокерини, позната ни от кино лентата „ Господар и пълководец “ и фамозният му китарен квинтет Фанданго, музиката от танца на Кармен от Бизе и завършвайки с китарно-испанска тематика с Астурия на Албениц, още веднъж в специфичен Кварто аранжимент, прехвърляйки ни с един „ полет “ до Виена с Моцарт.
През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев създаваше забележителна арт апаратура от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и с изключение на с цялостна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното основаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ дотъкмяване художникът авангардист направи пред очите на публиката.
„ След като композирах в една нереална позиция перата, се сетих, че би трябвало да прибавя и копчета, тъй като става дума за облекла. Добавих пера, копчета и бои, и се получи една чудесна композиция, с която изненадах публиката, и даже самите уредници. “ – показа Яхнаджиев.
Балерините от Vaya Dance Studio бяха облечени в дизайнерските рокли на Мерлин Арно, а техният специфичен артистичен грим бе квалифициран от Марина Младенова – носителка на „ Златна игла “ 2018 за „ Най-добър фешън гримьор “. За ослепителните им прически се погрижи Надежда Радева от салон за хубост „ Бюти клуб “.
Сред множеството посетители на събитието бяха посланика на Аржентина у нас Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, представители от посолствата на Корея и Италия, Министерството на вътрешните работи, международната и олимпийска шампионка на двойка скул Здравка Йорданова, наградена с Орден „ Стара планина “ I степен „ за извънредно огромните ѝ заслуги към Република България в региона на физическото образование и спорта “, известният столичен пиар Соня Момчилова, журналистката странник и публицист Маги Гигова, притежателят на АПГ България – Огнян Благоев, галеристката Цена Бояджиева, внучка на Златю Бояджиев, Ивайло Пашов, който е част от ПР екипа на Военновъздушни сили, ръководителят на Софийска търговско-промишлена камара Георги Чернев, актрисата, създател и водеща на “Уикенд с Роси” Канал 3, певица, саксофонистка и писателка Роси Русева, бизнес дамата Ася Миланова, актрисата Нели Топалова, водещата на предаването " Всеки следобяд с Ива " по Канал 3 – Ивелина Кънчева, литературният критик и основател на Националният книжовен маратон „ Яна Язова – загадка, предразсъдък, действителност “ Юлий Йорданов, доцент Александър Христов от „ Paragraph 42 “, литературният критик и основател на Sofia Ars Net – Анжела Димчева, журналистката от Дарик радио Райна Дамяни, оперният артист Стоян Бончев, поетесата и член на управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България - Ирина Александрова, дамата с огромно сърце и създател на премиите „ Респект “ – Нина Норд, драматургът и специалист в Европейска стратегия за изкуство и просвета – Мери Молевски, комуникаторът Биляна Димитрова, гл.ас. доктор Вяра Ганчева, писателят Любомир Милчев – Денди, чиято книга „ Пурпурна книга на изчервяванията “, скоро ще излезе на бял свят и с поддръжката на бизнесдамата и дизайнер Мерлин Арно, посетители на Софийска филхармония.
„ Зала „ България “, в която довечера имахме удоволствието да се насладим на автентичен музикален пърформанс „ Еволюция “, с присъединяване на Кварто Квартет, балет Vaya Dance, огромния художник с интернационално самопризнание Иван Яхнаджиев и фантастичните дизайнерски тоалети на Мерлин Арно – стилист, бизнесдама, филантроп, иноватор и основател на благотворителни и всемирски събития. Красавицата, притежател на „ Златна игла “ събра овациите на феновете с шармантните си модели, които носеха невероятната хубост на фешън находка и забележителни силуетни решения. Бах, Бокерини, Моцарт, Пиацола, авторска музика и средновековни музикални картини съпътстваха грациозните танци на очарователните балерини, които оживиха с великолепие дефилето. На финала господин Яхнаджиев показа своята истинска художествена импресия, сътворена под звуците на превъзходната музика и танци, в която блесна импровизаторския му гений. Изисканото празненство внесе естетска наслада и получи заслужените овации на гостите, които споделиха тази възхитителна страст! “ – показа Мери Молевски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР