На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил)

...
На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил)
Коментари Харесай

Голям празник! Черпят 6-те най-твърди и предани имена!

На 17 декември православната черква празнува Свети оракул Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил.

Според библейските предания те били измежду юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, откакто завладял Йерусалим и разрушил храма, издигнат от Соломон.

Имената на четирите пророци се свързват точно с твърдостта и предаността, която те посочили пред Божиите закони. Сред разкоша и благосъстоянието те не Го не запомнили, молели се старателно и се хранели единствено с самун и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата софра.

Даниил е прочут още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, направил голям брой пророчества и избавил от смъртно наказване една жена на име Сузана.

При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата шефове на империята. Една от легендите споделя и за чудесния метод, по който бил избавен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята обвързаност към вярата на отците и доживял до дълбока напреднала възраст.

Историята на неговия живот и на делата му са разказани от самия него в Книга на оракул Даниил. Самото име Даниел идва от иврит и значи „ Бог е моят арбитър “. Имен ден през днешния ден имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Но Св. Данаил участва и в обичайна българска просвета. Според националните вярвания на този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат и имат дребни деца. Те би трябвало да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и с цел да е плодовита годината и елементарно да родят.

Традиции и традиции

Този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат и имат дребни деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, с цел да е плодовита годината и елементарно да родят.

На този ден имен ден честват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР