На 16 и 17 септември в резиденция Евксиноград край Варна

...
На 16 и 17 септември в резиденция Евксиноград край Варна
Коментари Харесай

Заседава Междуправителствена българо-руска комисия

На 16 и 17 септември в резиденция " Евксиноград " край Варна се организира съвещание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Съпредседатели на комисията са министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на индустрията и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров.

В рамките на сесията двете страни ще обсъдят въпроси от съвместен интерес в региона на търговията, енергетиката, туризма, вложенията, околната среда, превоза, селското стопанство и други. Успоредно със съвещанието на междуправителствената комисия ще се организира и българо-руски бизнес конгрес.

Русия е един от главните външнотърговски сътрудници на България. Икономическите връзки сред България и Руската федерация се контролира от договореностите сред Руската федерация и Европейския съюз.

По предварителни данни за 2018 година двустранният стокообмен е намалял с 4.1% до 4.14 милиарда щ. $. Износът се е свил с 46% и е 451 млн. щ. д., а при вносът има нарастване с 6.1% и е на стойност 3.69 милиарда щ. $. Числата демонстрират, че Руската федерация е най-големият вносител у нас в групата на страните отвън Европейския съюз. Търговското салдо постоянно е било негативно за България, а през предходната година се е нараснало с 22.4% до 3.24 милиарда щ. $.

България пък заема към 1% от външнотърговския стокообмен на Русия.

Най-голям дял в износа ни имат медикаментите, хладилници и други. Над 85 % от вноса у нас се образува от минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.

През първото полугодие на тази година артикули на най-голяма стойност България е внесла от Руската федерация - 2.5 милиарда лева, само че има спад от 23 на 100.

По данни на Българска народна банка към декември 2017 година размерът на вложенията в България от Русия възлиза на 1.97 милиарда евро, което съставлява 4% от всички вложения. В ранглистата на задграничните вложители по страни Русия заема седмото място за интервала 1996-2017-а.

Сътрудничеството в региона на туризма също може да се каже, че е в застой. Посещенията на български жители в Русия са доста по-малко. През предходната година броят на съветските туристи е намалял с 8.3% и е 511 701 души, при което Русия заема шесто място измежду всички страни по този индикатор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР