На 15-ти октомври космическият апарат на НАСА Касини (Cassini) щеше

...
На 15-ти октомври космическият апарат на НАСА Касини (Cassini) щеше
Коментари Харесай

Зашеметяващи снимки и факти от пътешествието на Касини до Сатурн

На 15-ти октомври галактическият уред на НАСА Касини (Cassini) щеше да навърши 20 години след изстрелването си от Земята. Уви, единствено няколко седмици преди юбилея си, Касини направи финалното си втурване в атмосферата на Сатурн. Добрата вест е, че с изключение на всички зашеметяващи фотоси, които апарата съумя да направи през годините, в последните си мигове продължи да снима и да ни демонстрира великолепието на гигантската планета.

Мисията Касини е взаимен план на НАСА (Национално ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство), ИКА (Италианска галактическа агенция) и ЕКА (Европейска галактическа агенция), стартиран през октомври 1997-ма година. През 2004-та, откакто галактическия уред е прелетял в непосредствена непосредственост до Венера и Юпитер, доближава задачата си – Сатурн и десетките му луни (ако би трябвало да сме напълно точни са 62, само че броят им пораства постоянно).

Прочетете още: Хъбъл засече водно изригване на Европа

Касини е наименован на италианския астроном живял през 17-ти век, който пръв вижда пръстените на Сатурн. В продължение на 13 години, галактическия уред предава на човечеството невиждани фрагменти от сатурновата система, състояща се от планета с извънредно плевел климат, комплекс от пръстени и доста, доста луни.

През януари 2005-та година, Касини изпраща сондата Хюджинс (Huygens) към повърхността на луната Титан, която връща детайлни фотоси и данни назад към учените на Земята. Първоначално задачата на Касини е трябвало да приключи през лятото на 2008-ма година, само че след това получава две просрочвания на " длъжността " и в последна сметка се разрушава на Сатурн единствено преди няколко седмици.

Всъщност, въпроса, който може би си задавате е: за какво учените са оставили едно от най-големите инженерни достижения на човечеството да почине измежду опустошителните стихии на Сатурн? Защото след 13 години в орбита, Касини изчерпва запасите си от гориво и учените губят способността си да маневрират галактическия уред.

На доктрина има шансове, в случай че Касини бъде оставен на законите на физиката, да обикаля напразно към Сатурн и в никакъв случай повече да не взаимодейства с друго огромно галактическо тяло.

Наместо това, няколко основни маневри – които ще доведат до тоталното привършване на горивото и неизбежно ще доведат до самоубийството на апарата – разрешават на Касини да мине толкоз покрай луните Енцелад и Титан, че учените да потвърдят, че съдържат обитаеми (или най-малко " пребиотични " ) среди. Докато не се оборят получените фрагменти, съществува напълно действителен късмет тези две луни да поддържат някаква форма на примитивен живот.



Любопитни обстоятелства за Касини:

- Касини е огромен галактически уред. Всъщност, един от най-големите, които сме пращали в открития космос – размера му е колкото рейс и тежи 5650 кг, от които повече от половината са отделени за ракетното гориво.

- На борда си обитава 12 хай-тек инструмента способни на 27 разнообразни галактически изследвания. За да оперират, галактическия транспортен съд обитава електронна система от 12 км кабели и 20 хиляди връзки.

- Касини комуникира със Земята през най-големите антени на Deep Space Network, които са с размер от 70 метра в диаметър.

- Макар, че техниката на Касини е на 20 години, в доста връзки апарата превъзхожда човешките сетива. Той може да " гледа " в няколко разнообразни спектъра на светлината и силата. Инструментите на борда му могат да " усещат " магнитните полета, както и дребни частици галактически прахуляк, които човешкото око не може да види.

- Касини снима тъкмо 453 048 фотоси, открива 6 нови луни на Сатурн и изпраща към Земята общо 645 GB данни.

- На края на задачата си Касини е минал общо 7.8 милиарда км. За информация, Сатурн се намира на към 1.4 милиарда км от Земята.

- Касини коства 3.9 милиарда $. Тази цифра включва 2.5 милиарда за построяването на кораба и изстрелването му, както и 1.4 милиарда които са били изразходвани от личния състав следящ и отговарящ за полета в последвалите 20 години.

- Повече от 250 учени от целия свят не престават да проучват данните получени от Касини.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР