На 15 септември тръгва по кината дълго чакан ученически филм

...
На 15 септември тръгва по кината дълго чакан ученически филм
Коментари Харесай

Магдалена Ралчева, режисьор на „12-ти А“, пред „Труд“: Киното ни загуби, обръщайки гръб на учениците

На 15 септември потегля по кината дълго чакан училищен филм – „ 12-ти А “, който е продължение на сполучливия „ 11-ти А “ с Яна Маринова в основната роля. Този път класната ще бъде изиграна от Радина Кърджилова, а режисьор на лентата е Магдалена Ралчева .

– Госпожо Ралчева, какъв е сюжетът на кино лентата “12-ти А ”, на който Вие сте режисьор? Какви са главните герои и послания, които показвате с тази продукция?

– Филмът разкрива по един непоказен метод с доста възприятие за комизъм нелеките и ненапълно добре познати връзки в триъгълника ученици-родители-учители. Историята ни придвижва измежду учениците в последния клас на езикова гимназия и техните комплицирани връзки с новата им класна. Тя се пробва да балансира персоналния и професионалния си живот и да откри правилния път към средата на своите възпитаници. В ролята на класната е Радина Кърджилова. Нейната героиня е олицетворение на тези български учители, за които специалността е предопределение и които макар компликациите съумяват да стимулират децата да вървят по пътя на познанието. Вярвам, че филмът ще се гледа на един мирис, само че той слага и доста значими въпроси. Те са: Умеем ли да разбираме и да чуваме децата си? Умеем ли да беседваме с тях? Дали под привидния непукизъм и надменност не се крие болката от това, че са отхвърлени, неразбрани и самотни? Нека не забравяме, че децата са наше отражение и държанието ни напълно неумишлено рефлектира върху тях. Мисля, че им бихме икономисали в действителност огромни терзания, в случай че не забравяме, че тяхната сензитивност е доста по-изострена от нашата.

– Всъщност кино лентата “12-ти А ” се явява продължение на лентата “11-ти А ” с режисьор Михаела Комитова и Яна Маринова в основната роля. И двата кино лентата се занимават с една и съща проблематика. Къде са допирните точки сред двете ленти?

– Сценаристът на двата кино лентата е еднакъв, само че целият креативен, актьорски и продуцентски екип на “12-ти А ” е друг. Действието се развива в друго учебно заведение, историята е друга, както и персонажите са други.
Вие сами виждате, че в последите 30 години нишата в българското кино за училищен филми беше празна. Ние като че ли им обърнахме тил и в този момент виждам какъв брой сме изгубили от това. Очакванията на младежите този филм час по-скоро да излезе на екраните демонстрира, че те имат нужда от подобен род кино.

– Как са се изменили посланията и проблематиката в ученическите български филми с годините? Ако вземем да вземем за пример “Вчера ”, основан през 1988 година с режисьор Иван Андонов, и го съпоставим с днешните филми, представящи живота на гимназистите?

– Това са напълно разнообразни филми, също така с 30 години разлика, доколкото си припомням главното деяние на’’Вчера ” се развива през 60- те години на предишния век. Посланията са напълно други. Обединява ги обаче точно ранимостта и чувствителността на героите със своите фантазии и упования. И да не забравяме, че “Вчера ” беше паметен филм за цяло едно потомство и остана в класиката на българското кино, по тази причина въпреки всичко благодаря за аналога, който вършиме.

– Как подбрахте актьорския състав? Как се спряхте на Радина Кърджилова за основната роля?

– Продуцентите ми сложиха нелеката задача да избера друг актьорски състав от този във кино лентата “11-ти А ”. Кастингът беше доста сериозен, тъй като знам, че зрителските упования са извънредно огромни. Радина Кърджилова я избрах след доста сериозен кастинг. Близо 30 актриси се появиха на него. Радина ме завоюва първо със своя извънреден гений и второ със необикновено мекото си и женствено лъчение, което имаше тъкмо тогава 3 месеца откакто беше родила сина си. Справи се повече от прелестно. По време на фотосите на целия филм тя кърмеше.

– Разкажете и за останалите артисти във кино лентата и процеса, по време на който ги избрахте.

– Във кино лентата вземат участие огромната българска актриса Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Василена Атанасова и Елена Бойчева. Много беше сериозен кастингът за всички останали персонажи. Явиха се 300 претенденти. В класа имаме необикновен букет от артисти, част от тях са от НАТФИЗ, само че имаме възпитаници, професионална танцьорка, фейс надзор, барман, футболист, студентка по фармация, студент в консерваторията по пиано.

-Усещахте ли разлика сред работата си с професионалните артисти и тази с непрофесионалистите?

– Определено има разлика, само че тя никога не е в ущърб на тези, които не са артисти. Напротив, даже за мен от време на време е по-добре, когато работя с хора, които нямат актьорска подготовка. Всъщност зад положителната актьорска игра се крият съществени старания. Репетирахме интензивно три седмици – превъзходен интервал, през който се сплотихме и създадохме един същински 12а клас.

– А по какъв начин се стигна до това Вие да режисирате кино лентата? Лесно ли се снима продължение на филм, режисиран преди този момент от различен човек? Доколко сте се съобразили с направеното в “11-ти А ”, който е с режисьор Михаела Комитова?

– Получих покана от продуцента Дейвид Варод да бъда режисьор на “12-ти А ”. Прочетох сюжета на Николай Колев и несъмнено ми хареса, тъй като историята е разказана доста добре и се чете на един мирис. Диалогът е натурален и жив, а всеки воин носи своят темперамент и история.

Колкото до това, че “12-ти А ” е продължение, аз съм се абстрахирала изрично от направеното преди мен. Смятам, че скъпото на режисьорската ни специалност е това, че всеки от нас може да интерпретира дадена история по личен метод със своя креативен взор, светоусещане и усет.

– През какви представяния пред аудитория е минал до момента “12-ти А ” и какви мнения получи от феновете?

– Филмът имаше три чудесни представяния преди премиерата. Първото беше в Рим в “Дните на българското кино ”. Прожекцията мина извънредно добре, наложи се отворят и втора зала. След това имаше нескончаем диалог със гостите. В Кан прожекцията беше работна, участваха продуценти, режисьори и хора от гилдията. Третото показване беше в Стара Загора на фестивала за ново европейско кино, който провеждам пета година. “12-ти А ” откри фестивала и това беше може би най-емоционалното посрещане на кино лентата. Залата на операта, където се организира прожекцията е огромна и имаше правостоящи. 700 души приветстваха кино лентата след финалните надписи.

– Кога филмът ще бъде пуснат по кината? Кога е премиерата му?

– Филмът ще бъде показан в петък от 19.30 ч. в залите на Cinema City в Mall Sofia. Точно на 15 септември, “12-ти А ” потегля по кината из цялата страна.

– Финално обръщение за гимназисти и родители, фенове на кино лентата?

– Нека не забравяме, че фамилията и учебното заведение са главните фактори, които дефинират личността и живота на всеки един от нас.

Нашият посетител

Магдалена Ралчева приключва “Филмова и телевизионна постановка ” в НАТФИЗ през 2005 година в класа на проф. Христо Христов. Дипломната й работа – новелата “Наемателят ” – печели премията на ART-TV Serbia през 2008 година През 2011г. на екран излиза пълнометражният й филм “Още нещо за любовта ”. Автор е на документални и късометражни ленти. Създател и живописен шеф на Фестивала за ново европейско кино в Стара Загора от 2013г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР