На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На тази

...
На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На тази
Коментари Харесай

В Деня на потребителите: За какво харчим най-много

На 15 март означаваме Световния ден на потребителите. На тази дата  американският президент Джон Ф. Кенеди афишира пред Сената концепцията си за Закон за отбрана на потребителите. Тогава за първи път са дефинирани главните права на потребителите: Правото на сигурност. Правото на информация. Правото на избор. Правото да бъдеш чут. Към тях по-късно са прибавени и правото да бъдат задоволени главните потребности, правото на обезщетение, правото на обучение, правото на здравословна околна среда. Именно тези правила са залегнали в признатите от Организация на обединените нации Правила за отбрана на потребителите. В България Световният ден на потребителите се празнува от 1991 година

По случай Световния ден на потребителите от Националния статистически институт са пресметнали общия потребителски разход на разположение от домакинство, като данните са за 2016 г.  Най-много - 37,3 %, харчим за храна. Следват битовите разноски, които са в размер на 17,3%, за превоз заделяме 8,3%, а за опазване на здравето - 6,7%. В диапазон от 5,1 до 5,8 % са надлежно средствата, които даваме за алкохолни питиета и тютюневи произведения, известия, свободно време, просвета и обучение. Годишното ползване на основните хранителни артикули и питиета приблизително на разположение от домакинство наподобява по този начин: самун и тестени произведения - 88 кг, месо и месни творби - 45,6 кг, алкохолни питиета - 27,3 литра, мляко и млечни артикули 17,3 литра, зеленчуци - 70 кг, и плодове 49 кг.

От Комисията за отбрана на потребителите поучават деликатно да се ревизират договорите и покупко-продажбите преди сключване на каквито и да било документи. Да не се дават персонални данни, в случай че не сме уверени в надеждността на компанията “, поучават от асоциацията. Да бъдем нащрек, в случай че търговци желаят авансово да им се заплати избрана сума, споделят още те. Това важи изключително за търговията от врата на врата или извършването на покупки от разстояние - по телефона или онлайн.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР