На 15-и януари 2022 г. беше публикуван анализът на последното

...
На 15-и януари 2022 г. беше публикуван анализът на последното
Коментари Харесай

64% от компаниите у нас планират увеличения на заплатите през 2022 г.

На 15-и януари 2022 година беше оповестен анализът на последното изследване на ManpowerGroup България „ Заплати и спомагателни придобивки - трендове “ (SATR H1/2022). За пръв път то беше споделено онлайн в обществените мрежи по време на първи епизод на новият спорен клуб на ManpowerGroup България – HR Navigator, част от ClubHouse на Sofia Tech Park.

Проучването има за цел да проучва какви промени възнамеряват работодателите от всички браншове и райони на страната във връзка с месечните хонорари и бонуси през идващите шест месеца. Тази година то е част и от по-мащабния пазарен разбор на ManpowerGroup SEE – същите изследвания ще бъдат оповестени за страните Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 г.

В изследването се включиха работодатели на 196 компании, опериращи в 19 бизнес бранша с представителства из цяла България. Над 80% от респондентите показват, че нарастване на възнагражденията ще има и през първата половина на 2022 година, а близо 60% означават, че измененията ще обиден всички чиновници в организациите.

Една от главните аргументи за увеличението на заплащането е стремежът на работодателите да запазят настоящите гении в организациите, защото една от главните аргументи за овакантяване е предлаганото по-високо заплащане на друго място. Това стана ясно в разбора на предходното ни пазарно изследване, което излезе през декември, за текучеството на личния състав през миналата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови чиновници също е измежду главните аргументи за увеличение на възнагражденията.

В трите бранша, които изпитват максимален „ апетит “ за фрагменти и които са претърпели най-голямо непринудено текучество през 2021, а точно „ Производство “, „ Автомобилна промишленост “ и „ Търговия “, се чака планувано нарастване на заплатите измежду болшинството от фирмите, взели присъединяване в изследването.

Почти всички работодатели в бранш „ Банки, финанси и обезпечаване “, „ Споделени услуги “ и „ Консултантска активност “ показват, че ще има нарастване на възнагражденията. „ Консултантска активност “ е и секторът, в който се следи и най-високият % респонденти, показали нарастване на заплатите с над 21%. В бранш „ Информационни технологии “ не се чака понижение на възнагражденията, само че близо 17% споделят, че не се възнамеряват никакви промени.

75% от работодателите в бранш „ Здравеопазване “ възнамеряват нарастване на възнагражденията за техните чиновници.

Що се отнася до спомагателните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не възнамеряват да има основни промени в това направление. Най-голямо нарастване в спомагателните придобивки се чака в секторите „ Консултантска активност “ и „ Банки, финанси и обезпечаване “ – над 50%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР