На 15 август (28 август, по стар стил) по стара

...
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара
Коментари Харесай

Успение на Пресвета Богородица

На 15 август (28 август, по остарял стил) по остаряла българска традиция се чества Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица. Отбелязва се края и на Богородичните пости, като се позволява яденето на риба. На този ден с изключение на имениците, честват и дамите, които се молят на светицата да благослови фамилиите им и да дава здраве на децата им. Бездетните принасят курбан с молба за майчинство.

Според поверията, на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с отроче. На 15 август всички млади дами не трябвало да се допират до нищо с червен цвят, с цел да не останат бездетни.

В църковните трудове, стигнали до наши дни, се споделя историята за гибелта на Богородица на 64 годишна възраст. Молейки се един ден в Елеонската гора, пред нея се явил Архангел Гавраиил, който й носел райско (палмово) стръкче и вестта за нейното встъпление в Божието царство, което ще се състои след 3 дни. С огромна наслада приела Божията майка тази новина, че най-сетне нейното предпочитание да се възвеси в небесното царство и бъде дружно със своя наследник, ще се извърши. В деня на нейното успение по нейна молба се явили всички апостоли като се изключи един, Тома. Той пристигнал след нейната гибел. Тя помолила никой да не скърби за нея, тъй като тя е щастлива и подготвена да поеме по отредения й път. На самия ден на нейната гибел се явил и Господ Исус Христос дружно с ангелите и светците, с цел да я води със себе си.

Тялото на Света Богородица било отнесено и заровено в пещерата, намираща се до селото Гетсимания. На 3-тия ден след гибелта й отворили входа на пещерата, с цел да се елементарни и деятел Тома с нея, само че пещерата била празна - Светата майка била възкръснала.

Обредна софра: варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, любеница, мед.

Именици: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР