Емил Нешев: Хеликоптерното спасяване е важно за цялото ни общество. Най-накрая трябва да го имаме

...
На 1400 пострадали е оказана помощ през настоящата година. Това
Коментари Харесай

На 1400 пострадали е оказана помощ през настоящата година. Това заяви директорът на Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК Емил Нешев на пресконференция във връзка с началото на зимния сезон, предаде репортер на БГНЕС.

През предходната 2020 г. е била оказана помощ общо на 2 503 души - спадът е с над хиляда пострадали. Основният спад е от случаите на оказана помощ по ски пистите. През миналата година те са 1 234, като за предходната 2019/2020 г. те са били 2 376.

„Имаме повече от 1000 случая по-малко заради COVID-19, заради по-малкото посещения на чужди туристи, както и по-малката населеност по ски пистите”, каза още Нешев.

„Мерките, които хората трябва да предприемат, когато отиват в планината, са свързани с проблемите, свързани с нещастията в планината. Всички тези проблеми касаят подценяването на условията в планината. Съветвам всички, които излизат в планината, да планират добре излизанията си, да следят какви са прогнозите, да оценят собствените си възможности дали са адекватни на пребиваването в зимните условия. Важно е хората да се информират и обучават, колкото могат повече. Предпазването от лавини например е такова усилие – трябва да познаваш много добре какво се случва в планината, какво се случва със снега, със снежните маси, какво влияе на образуването на лавини. Всеки един човек трябва сам да прецени дали в момента е подходящо да излезе в зимните условия“, подчерта Нешев.

По думите му, ако хората не се чувстват сигурни, те могат да търсят съвети от планинските спасители как да реагират в определена ситуация. Това може да се случва както по телефон, така и в интернет. Планинската застраховка също е нещо много важно, напомни Нешев. Той изтъкна, че почти всички инциденти в планината се предизвикват от подценяване на зимната обстановка.

„Не зависи от нас дали ще има, или няма да има хеликоптери в планината. Единствената възможност, с която разполагаме към момента, е да се използват въздухоплавателните средства на Българска армия. Това е единственото, което можем да използваме към момента в различни ситуации. Надяваме се най-накрая България да има по-адекватно отношение по този въпрос, защото все пак живеем в XXI век. Времето за реакция е изключително важно, особено при тежки инциденти. Хеликоптерно спасяване в България трябва да има във всичките му форми. Трябва да имаме такава техника не само за планинското спасяване, то е важно за цялото ни общество", каза още директорът на ПСС.

Председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров от своя страна заяви, че започва сезонът, който поставя на изпитание всички.

„Ние се радваме, че всички туристи, които ще ползват планините, са защитени. Близо 600 служители – доброволци, кучета – са на разположение в цялата страна. Това е една армия на хора с големи сърца, които са готови да рискуват живота си в името на хуманността. Ние сме длъжни да бъдем разумни в планината. Екстремните качвания, карания на ски, всичко това може да се избегне, ако действаме разумно. Хубаво е да се застраховаме“, каза акад. Григоров.

Инж. Веселин Ганчев каза от своя страна, че ПСС разполага с около 600 спасители и 23 кучета. Той отправи призив към всички скиори – да се съобразяват със собствените си възможности, докато практикуват любимия си спорт.

„Основно правило при карането на ски – задният пази предният. Нека скиорите да се запознаят с правилата. По отношение на фрийрайдърите – разбирам тяхното желание за повече адреналин, но нека тези хора се съобразяват с правилата. Индивидуалните лавинни уреди биха могли да им бъдат от помощ. Въпреки това нека тези хора да не мислят, че са безсмъртни", призова Ганчев.

Той се обърна и към обикновените туристи. "Има достатъчно добра екипировка, сравнително достъпна. Първото нещо, което трябва да направят, е да се съобразят с прогнозата за времето, с наличието на екипировка, с маркировката на терена. Основното нещо при планината е да не я подценяваме“, заключи Веселин Ганчев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР