На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната

...
На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната
Коментари Харесай

Повече от ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или срещу пари

На 14 юни означаваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се увеличи осведомеността в международен мащаб за нуждата от безвредна кръв и кръвни артикули. Датата е определена в чест на откривателя на системата на кръвните групи „ А-В-0 “ Карл Ландщайнер. За това свое изобретение, избавило и продължаващо да избавя милиони човешки животи, той е награден с Нобелова премия и рождената му дата е избрана от Световната Здравна Организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

В България все по-трайно се постанова безусловно нерегламентираната процедура пациентите да бъдат принуждавани да си търсят донори, с цел да им се окаже нужната здравна помощ . Опитът на Българска организация за непринудено кръводаряване (БОДК) демонстрира, че тази процедура е в основата на развитата противозаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя директно визира желанието на доброволните кръводарители да подаряват кръв.

Едва ли има подозрение, че пандемията от Covid-19 засегна и промени целия свят. Но това, което си остава непроменено, е че във всеки един миг, за действието на всяка здравна система, респективно – с цел да се помогне на пациентите, от решаващо значение е съществуването на задоволително безвредна кръв . Световната здравна организация и експертите дефинират доброволните и безплатни кръводарители като най-безопасната група донори, разграничавайки ги от противоречащите на положителните международни практики и стандарти за сигурност роднинско и платено кръводаряване .

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има официална „ държава-домакин “ на акцията. През 2021-та това е Италия, с посланието – „ Дари кръв, с цел да продължи да бие сърцето на Света! “. То акцентира решаващата роля на кръводарителите за спасяването на милиони животи всеки ден и значителното значение, което има съществуването на задоволително дарена кръв.

Мобилното приложение Дари кръв на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, оказва помощ и е разполагаем на потребителите в цялата страна изцяло гратис 24/7. За по-малко от година, след цялостното му възобновяване през 2020 година, през Дари кръв са извършени повече от 280 сполучливи акции за незабавна потребност от кръводарители, от които към 35% с търсене на съответна кръвна група.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР