На 14 октомври православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка,

...
На 14 октомври православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка,
Коментари Харесай

Православната църква почита Света Петка

На 14 октомври православната черква уважава Света Петка. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благоверен живот, а след гибелта й нейните мощи, които имат целителна мощ, се трансформират в знак на битката за запазване на християнската просвета от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги придвижва в Търново, където се пазят до завладяването му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и до момента.

Петковден, се счита за свършек на лятото и есента, а с това и на дейния икономически цикъл. В християнската митология Света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия - предене, тъкане, кроене, шиене. В региона на Тракия към Петковден са известни специфични жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша църква, Господева църква, Божи дух и други

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се назовава на св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото семейство да се поклони трикратно на погачата. Обредна софра включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.

На този ден именници са: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР