На 14 октомври почитаме Света Петка - една от най-тачените

...
На 14 октомври почитаме Света Петка - една от най-тачените
Коментари Харесай

Почитаме Света Петка – покровителка на жените

На 14 октомври почитаме Света Петка - една от най-тачените и обичани светици от нашия народ. В националния календар празникът е прочут още като Петковден.

Родена е през ХI век в градчето Епиват на Мраморно море, близо до Константинопол в заможно семейство. Още като госпожица тя раздавала скъпите си облекла на бедните, следвайки Христовата заръка за обич и състрадание към нуждаещите се. Когато родителите ѝ умряли, тя раздала имуществото си на сиромасите и като поклонница обиколила доста храмове и обители край Константинопол и Йерусалим, сетне заживяла като отшелница в Йорданската пустиня. След време ѝ се явил ангел, пратен от Бога, който ѝ споделил да се върне в отечеството и там да остави тялото си. Св. Петка се върнала в родния си Епиват и след две години умряла.

В визиите на предците ни Св. Петка била посредник сред земния и отвъдния свят, настойничка на митичния прародител и закрилница на дамата и рода. Вярват, че има свръхестествена мощ да лекува бездетни и млади родилки. По остарял бит на Петковден дамите загатват мъртвите и в тяхна памет раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, любеница и грозде.

В памет на светицата се прави фамилна родова работа. Месят се дребна питка за здраве и благоденствие на фамилията.

В предишното жителите на някои родопски селища свързвали Петковден с есенните женски жертвоприношения, известни като „ черкуване за Господа ". Всяка господарка колела бяла животно - нормално кокошка, която готвела с ориз. От обредната храна раздавала на дамите в махалата за здраве на фамилията, да се плодят животните, да има благодат в нивите. А в двора на църквата правели общоселски курбан.

В календара празникът е прочут още като зимен Петковден. Той бележел края на стопанската година и началото на нечистите дни, които не престават до Димитровден (26 октомври). През това време са неразрешени веселбите, вършат се вълшебства и заклинания, гадае се каква ще е годината, като на всеки ден съответствал по един месец в от нея.

Когато нечистите дни отминат, стартират сватбите. По къщите потеглят лятници и годежари. Стопанките провеждат седенки и надпявания. А на площада се вият необятни петковденски хора.

Именици са всички, които носят имената Петка, Петко, Петкана, Пенко, Петя, Петьо, Параскева, Параскев, Параско, Парашкев, Паца, Паша, Пачо
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР