На 13 юли по време на официална церемония на Роженските

...
На 13 юли по време на официална церемония на Роженските
Коментари Харесай

Още 300 000 лева са нужни за знамето рекордьор „Рожен“

На 13 юли по време на публична гала на Роженските поляни ще бъде издигнато българско знаме с рекордни размери - най-високият народен байрак в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят. На внушителния 111-метров Пилон „ Рожен “ и на височина 1430 метра над морското ниво ще се развее трикольор с повърхност от 1110 кв.м. За осъществяването на плана към този момент са събрани малко над 700 хиляди лв. под формата на дарени услуги, материали и пари, а оставащата сума е 300 хиляди лв., като срокът за събирането ѝ е средата на юни, с цел да се реализира плана.
Прочетете още
Набирането на средства за пилона - знак продължава, като дарения могат да се създадат през уеб страницата на акцията и чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и посредством дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Трибагреникът и внушителният стълб към този момент се създават, като крайният период за доставка е 1-ви юли. Всички нужни документи за построяването на пилона, като разрешителни за градеж, изследвания и сондажи на терен, са подготвени и са с позитивни мнения, което значи, че остава единствено една стъпка за сбъдването на тази огромна българска фантазия. Най-голямата част от нужните средства са за направата на самия стълб, на който ще се развее знамето. Той е с тегло 110 тона и ще бъде превозен до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 общоприети тира. За извисяването му ще бъде нужен височинен кран 350 тона със 120-метрова стрела.

Издигането на Пилона „ Рожен “ е съпроводено и от още един завет към бъдещите генерации – послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата към този момент се създава безплатно от учебното заведение по каменоделство в с. Кунино и се чака да бъде подготвена до края на м. май.

„ Благодарни сме, за поддръжката на всички донори с огромни сърца, и на всичките ни сътрудници и имам вяра, че с последни старания ще съберем оставащата сума. Пилон „ Рожен “ е знак на обединяването, продължение на нашето духовно завещание, което ще предадем на бъдещите генерации. Време е да сложим България на високо! “ Така Симеон Караколев, ръководител на фондация „ Наследство в бъдещето “ разяснява последните старания за набиране на средствата.

Откриването на Пилон „ Рожен “ ще е съпроводено от най-мащабния театър с исторически картини онлайн юридически в миналото у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската сцена Лили Иванова. В идващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и обичайният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Инициативата за създаване на паметник на българското знаме е на  фондация „ Наследство в бъдещето “ и се осъществя посредством Национална дарителска акция „ България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР