На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който

...
На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който
Коментари Харесай

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

На 12 юни отбелязахме Световния ден против детския труд, който се бори за унищожаване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и във връзка на това, че лятото наближава и учениците ще стартират работа за летните месеци, стартират да стоят въпросите: Какво могат да работят малолетните лица и какво се изисква от работодателите, с цел да ги наемат, попитахме Димитър Петров, шеф на Дирекция "Инспекция по труда " Монтана:

"След като към този момент доближава летният сезон, както постоянно учениците, излизайки във почивка, някои от тях желаят да се потрудят малко и в тази връзка от нас като Инспекция по труда се изисква да дадем някои уточнения, тъй като в последна сметка направляваме законосъобразността на полагането на труда. Законът не категоризира децата като възпитаници, а като ненавършили 18 години, тъй като има възпитаници, които са навършили 18 години и такива, които не са навършили. Навършилите 18 години - за тях няма никаква разлика от останалите служащи и могат да бъдат наети на общо съображение при всички благоприятни условия, които разрешава Кодексът на труда. Лицата, ненавършили 18 години, имат по този начин наречения позволителен режим за наемане на работа, т.е. Инспекцията по труда - по седалище на компанията, която желае да наеме децата, издава авансово позволение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се слага въпросът, каква работа е неприемлива за учениците, най-общо бих споделил, че неприемлива работа е тази, която би се отразила отрицателно на физическото и психическо развиване на младежа. Срокът, за който може да бъде наето детето или младежа - няма регламентиран в законодателството период - може да бъде непрекъснат, може да бъде срочен. Нашето позволение важи до преустановяване на контракта, при последващо наемане, в случай че не е навършили лицето 18 години, още веднъж би трябвало да има разрешение… Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е неприемливо работа на малолетното лице без трудов контракт, което в действителност се отнася до всички служащи. Още по-голям внимание да извърнат, че работодателите не могат да наемат лице без авансово позволение на Инспекцията по труда, защото това действие е криминализирано и когато установим подобен случай, се препредава на прокуратурата за следствие като закононарушение ".

Попитахме и видинските възпитаници биха ли работили през лятото и с какво считат, че работата може да им бъде потребна:

"Зависи от събитията и какви задължения имам през лятото. Ще си подсигурявам сама приходите и няма да разгадавам само на родителите си и това е един метод да се усещаме по-самостоятелни… Бих. Допълнителни приходи, които самичък съм си изкарал и знам по какъв начин да разходвам... Не. Защото обичам да работя на село... Да, за какво не. Някакви спомагателни приходи. Все някакъв опит, няма значение за каква работа е... Зависи от това дали имам други проекти - бих работила през лятото, да. Като занятие, не като парична стойност ".

От Инспекцията по труда обясниха още, че са разполагаем да дават съвещания, както по телефона, по този начин и по всички други канали за връзка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР