На 12 юни 1990 година Първият конгрес на народните депутати

...
На 12 юни 1990 година Първият конгрес на народните депутати
Коментари Харесай

12 юни 1990 година: Русия напуска СССР

На 12 юни 1990 година Първият конгрес на националните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.

Този ход е съдбоносен, откакто Борис Елцин е определен за ръководител на Президиума на Върховния съвет на РСФСР през май 1990 година

След това Борис Елцин отива още по-далеч. През юли 1990 година той напуща Комунистическата партия, с което намерено показва неподчинението си по отношение на президента на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов.

Датата е оповестена за празник през 1992 година, като до 2002 година той се назовава Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.
Декларацията, ознаменувала началото на конституционните промени и провъзгласяването на независимостта на РСФСР. През 1991 година на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 година 12 юни е разгласен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 година празникът получава настоящето си наименование и става народен празник на Русия.

Една забележителна част от съветските жители не припознават този ден като празник, свързвайки го с разпада на Съветския съюз.

По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни награди на дейци на науката и културата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР