На 12 юли православната църква почита Света Вероника. На Разпети

...
На 12 юли православната църква почита Света Вероника. На Разпети
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес заради християнка, помогнала на Христос

На 12 юли православната черква уважава Света Вероника. На Разпети петък, до момента в който Иисус Христос влачел големия дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една млада жена на име Вероника се доближила към Божия Син и с разперена ленена забрадка попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител.
Тогава се случило същинско знамение. Ликът на Иисус Христос остава отпечатан върху ленената забрадка. След Разпети петък Света Вероника отпътува от Йерусалим за Западна Европа. Свещената забрадка оставя в Рим. След това отпътува за Южна Франция. Там стартира да проповядва и да приказва за Спасителя.
В иконографията постоянно изобразяват Света Вероника по какъв начин държи разперена забрадка, на която се вижда отпечатаното лице на Христос. По-късно нарекли тази забрадка „ Платното на Вероника”. Заради запечатания облик на Исус Христос, одобряват Света Вероника за настойник на фотографията и фотографите. Прокъл и Иларий живели по времето на император Траян. Те били християни и откакто не съумели да пречупят вярата им, езичниците ги санкционирали с мъченическа гибел. Иларий бил окован във вериги и посечен, а племенникът му Прокъл - разпънат на кръст и погубен със стрели, тъй като се поклонил на чичо си и извикал "И аз съм християнин ". Добри хора погребали телата на двамата едно до друго.
В деня на тази свята жена имен ден честват Вероника, Вероник, Вера, Верка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР