На 12 май 2021 година една организация с внушителна история

...
На 12 май 2021 година една организация с внушителна история
Коментари Харесай

64 години подкрепа в българския спорт - СПОРТ ТОТО

На 12 май 2021 година една организация с внушителна история и обичаи, ощастливила хиляди българи, ще възпламени своите нови 64 свещички върху празничната торта. Българският състезателен тотализатор навършва 64 години и ще отпразнува своя следващ рожден ден, опирайки се на дългогодишния си опит и гледайки самоуверено напред към бъдещите провокации.

Повече от 6 десетилетия, няколко генерации българи вземат участие интензивно в най-обичаните игри, разпространявани от институцията, основана за да “осигурява средства за региона на физическата просвета, спорта и туризма, за повишение на спортното майсторство на българските спортисти и за физкултурното и туристическо строителство”. С две думи – родена извънредно и единствено с цел да оказва помощ на спорта! Именно това е записано в решението на Софийски градски съд от септември 1957 година, с което сдружението стартира на процедура да съществува независимо.

Рождената дата на Тотализатора е напролет – на 12 май, когато е извършен и първият тираж на Спорт Тото 1. В него са включени единствено 14 мача – 12 постоянни и 2 аварийни. Интересен факт е, че тогава е наложително да се играе с най-малко две колонки – в случай че би трябвало да бъдем напълно точни в този забавен урок по история. И още нещо любопитно. Веднага след българските срещи е прибавен и един интернационален мач сред Югославия и Италия, който приключва с паметното 6:1 за тима от нашия район.

Тотото се появява у нас като план и индивид още през януари на същата тази 1957-ма година, когато с разпореждане №18 на Министерски съвет, БСТ е основан като юридическо лице за “да се събират средства за строителството на спортни уреди и подкрепяне на спорта”. Тотото е точка №27 от предложенията, признати на същия 31 януари.

Първият ръководител е Любен Кралев, а след него още девет персони са били отпред на институцията, като някои са изпълнявали тези функционалности по два пъти. В момента изпълнителен шеф е Любомир Петров, десетият началник на Българския състезателен тотализатор.

От основаването си, до момента този достоен 64-годишен български доайен има една задача – да оказва помощ на спорта, спортистите и спортните организации. И в случай че скромното му начало е почнало с фиша от 12 май, 14-те мача, постановлението и септемврийското правосъдно решение, то през днешния ден БСТ може да се похвали с многогодишна история и сериозна мрежа от над 1500 места, където можете да пуснете фиша за някоя от игрите му. Винаги има късмет да спечелите и вие, само че най-важното е, че постоянно печелят и обичаните ни български спортове!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР