На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

...
На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката
Коментари Харесай

Показват снимки от полета на Георги Иванов в Музея на космонавтиката в Крумово

На 12 април означаваме Международния ден на авиацията и космонавтиката и 60 години от първия сполучлив полет в Космоса. И още една значима годишнина през днешния ден - 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Директорът на Музея на авиацията и космонавтиката в Крумово Рада Банялиева описа какво са приготвили за всички запалени по авиацията на днешния ден.

" Гражданите на Пловдив и гостите на града могат да посетят Музея на авиацията и да видят фотоизложбата, която е готова с истински фотоси, правени по време на галактическия полет на Георги Иванов, всичко, това, което вижда от илюминатора на кораба ", описа шефът на Музея на авиацията в Крумово Рада Банялиева.

Фотоизложбата е озаглавена " Когато илюминаторът беше небосвод ".

Фотосите са дарени на Музея от самия Георги Иванов. Той показа:

" Снимах Земята с фотоапарат Зенит 4 на 12-и април 1979 година от илюминатора на класическия транспортен съд " Съюз 33 " с пълководец Николай Рукавишников. Това, което ме впечатли, е, че по-голяма част от Земята, гледана от Космоса, е покрита с облачни системи, виждат се и синьо-зелените морета и океани, както и очертанията на континентите. Големите градове и планетите са
похлупени с чернилка, а държавните граници не се обрисуват. Тези фотоси престояха в моя списък 40 години. Човечеството би трябвало да помни името на Юрий Гагарин, тъй като без него младите нямаше да мечтаят да кацнат на Луната, Марс и други планети от Слънчевата система ".

Презентацията " Юрий Гагарин в България " пък споделя за визитата на първия човек, летял в Космоса и обиколил Земята с галактическия транспортен съд " Восток 1 ".

" Ние искахме да покажем за това знаменателно негово посещаване в България единствено 40 дни след приземяването му се среща с хора от няколко града. Еуфорично е визитата. Това е достижение, може би най-голямото на 20-и век. А да видиш жив първият космонавт е в действителност ужасно прекарване ", описа Рада Банялиева.

Сред имащите шанса да се допрян до първия космонавт преди 60 години е и пловдивчанинът Камен Кръстев.

" Още май месец беше в Пловдив на 24-и май и тогава ние като възпитаници отидохме на площада. Имаше шпалир от Захарната фабрика до центъра на Пловдив. И до през днешния ден го помня. Ние бяхме в клас, когато прекъснаха вътрешната радио уредба на учебното заведение и оповестиха събитието ", сподели Камен Кръстев.

60 години от първия сполучлив полет в Космоса. За феновете, които не са били в музея, би трябвало да покажем една от светините в музея, а точно истинският спускаем уред на Георги Иванов.

" Действително така наречен капсула или спускаем уред е доста забавен, тъй като той е единственият отвън границите на Съюз на съветските социалистически републики, който е възложен на нашия космонавт Георги Иванов. Той е бил в Ловеч, както и истинският парашут. Нашите гости могат да видят капсулата от вътре и да прегледат галактическите храни. За децата, най-впечатляващ е костюмът на Георги Иванов, тъй като те си показват по какъв начин ще са в него един ден, което е доста, доста хубаво. За тази цел, ние сме подготвили и една специфична структура, която могат да покажат личицата си и в действителност да бъдат облечени като космонавти ", сподели Рада Банялиева.

Автор: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР