На 11 юни тази година пътят на обратно към Истанбул

...
На 11 юни тази година пътят на обратно към Истанбул
Коментари Харесай

Да ядосаш Тръмп

На 11 юни тази година пътят на назад към Истанбул за Ебру Йозкан се оказва неосъществим. На летището Бен Гурион в Тел Авив 27 годишната гражданка на Република Турция e арестувана от Шин Бет, израелската работа за вътрешна сигурност.

Ебру Йозкан е упрекната за връзки с палестинската групировка " Хамас ". Съдебното гонене се стимулира с това, че Йозкан е пренасяла пари за палестинската групировка, с която през последната една година Израел е в възходяща военна битка.

Разликата сред туристката Ебру Йозкан и терористката Ебру Йозкан, най-малко в очите на израелските служби и прокуратура, са пренасяните от нея 500 $ в брой, пет флакона със безценен парфюм и зарядно за телефон. Защитата на обвинената обаче твърди, че тя просто е пренасяла пари от другар за негов родственик, без да е знаела, че индивидът, с който е трябвало да се срещне, е бил член на " Хамас ".

Месец по-късно обаче израелката прокуратура е " замразила " обвиняванията си против нея, Ебру Йозкан е освободена и още веднъж е на родна почва в Турция.

На какво се дължи тази неочаквана смяна в държанието на Тел Авив?

Краткият отговор е: на едно телефонно позвъняване. Такова, каквото е направил американският президент Доналд Тръмп на 14 юли, чувайки се с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. В рамките на диалога Тръмп е помолил Нетаняху да освободи Ебру Йозкан. На идващия ден се случва тъкмо това.

А от къде тази угриженост на американския президент по отношение на гражданка на Турция?

Въпросната жена е просто част от договорка, подписана сред Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган. Тази договорка има следния темперамент. Израел освобождава Йозкан, а Турция - американския свещеник Андрю Брънсън. Вече 22 месеца той е арестуван от турските управляващи, които го упрекват в шпионаж, връзки с кюрдската ПКК и гюленистите в страната.

В допълнение към договорката Съединени американски щати са предложили на Турция да предадат на последната Мехмет Хакан Атила, който да излежи присъдата си в турски затвор. Атила е някогашен заместник-управител на турската държавна Халкбанк, която е упрекната от Съединени американски щати в заобикаляне на наложените върху Иран наказания в интервала преди 2015-та година. Турската страна обаче не е била толкоз заинтересувана персонално от Атила, колкото от това Съединени американски щати да наложат единствено официална санкция върху тяхната банка.

След освобождението на Ебру Йозкан обаче турската страна в придвижване трансформира изискванията на договорката. Анкара вкарва в допълнение условие: преустановяване въобще на следствието и наказателните дейности против турската Халкбанк.

Подобно искане постфактум обаче въобще не се е харесало на Съединени американски щати. Но Ебру Йозкан към този момент е на независимост в Турция, където е и към момента американският свещеник Брънсън.

Затова идващия интервал, който бе изключително значим в тази последователност, бе този сред 18 и 25 юли предишния месец. Тогава съдът в Измир на своя сесия разглеждаше проблема и изслушваше американския свещеник. Последният обаче, в последна сметка, не бе освободен дефинитивно, а бе единствено изместен от пандиза в режим на домакински арест.

На този стадий към този момент изглеждаше, че Анкара не е изпълнила своята част от договорката, по този начин както и това, че Съединени американски щати са отхвърлили декларираните спомагателни претенции от Турция.

За Турция, несъмнено, Ебру Йозкан е ниска топка. Анкара си дава ясно сметка, че Андрю Брънсън е от по-голямо значение за Съединени американски щати. Така както и Вашингтон е наясно, че за Турция е значим живеещият в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен (обвиняван от турските управляващи за организирането на опита за прелом в страната през 2016-та година). Но американците, най-малко на този стадий, по никакъв метод не подсказват, че биха предали Гюлен за който и да е арестуван или задържан американски жител в Турция, в това число и Брънсън.

Доналд Тръмп обаче до момента е подсказал, че не е от политиците, които се разочароват, само че е от ръководителите, които елементарно се гневят. А следователно Туитър се трансформира в огнестрелно оръжие, а туитовете - в патрони, които този път бяха ориентирани против Анкара.

Бързо след решението на съда в Измир във връзка с Андрю Брънсън, съгласно което той не бе пуснат на независимост, а единствено изместен в изискванията на домакински арест, Съединени американски щати дадоха отговор с първия залп от наказания: на турските министри на вътрешни работи и на правораздаването (Сюлейман Сойлу и Абдулхамит Гюл) бяха наложени забрани да получават благосъстоятелност или да развиват бизнес активност с лица или юридически субекти от Съединени американски щати. Турция отговори по взаимен метод.

Първият американски залп обаче изглеждаше като по-скоро сигнален. При това, той бе съпроводен с ултиматум (даден по неофициалните канали), че Анкара би трябвало да освободи Бренсън в период от 7 дни.

Този интервал обаче изтече без придвижване по проблема с американския свещеник. И тогава последва вторият, действителният санкционен залп: решението на Съединени американски щати да наложат двойни (спрямо тези за Европейския съюз) мита на алуминия и стоманата на Турция.

А това постави сол във към този момент наличната рана на Турция: обезценяването на лирата. В рамките на 24 часа турската парична единица загуби към 18% от цената си, а видяно от началото на годината, то тя се е обезценила с 40%. В опит да парира този негативен тренд Ердоган още веднъж прикани съгражданите си да извърнат спестяванията си от долари и злато в лири. Те, още веднъж по образеца на предходната година, направиха тъкмо противоположното: закупуват твърда валута. Липсата на действителен проект на новия министър на финансите, Берат Албайрак, да се оправи със обстановка докара до още по-голяма неустановеност в страната. Но той е и мощно стеснен от натиска, който Ердоган оказва върху централната банка в страната. Въпросът е в този момент дали валутната рецесия ще прерасне в банкова, а оттова - и в икономическа.

На този декор, като че ли с цел да проблематизират в допълнение американско-турските връзки, Конгресът в Съединени американски щати към този момент утвърди закон, с който към този момент отсрочва даването на многоцелеви стелт-изтребител F-35 на Турция, която желае да закупи таман 100 такива. Последното се прави най-много поради това, че Анкара е в развой на придобиване на зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия.

Междувременно американски дипломати към този момент беседват със свои европейски сътрудници по отношение на опцията Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване да откажат заеми на Турция.

Следователно всеки политик би трябвало да намерения за цената, която вероятно ще заплати, в случай че рискува да ядоса Доналд Тръмп. Тъй като оранжевият яд предизвиква инфлация.

Инфлация, поради която даже и " Хамас ", както подсказва историята с Ебру Йозкан, нямат доверие на турската лира и избират парфюмите и доларите.
Мартин Табаков, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР