На 11 септември миналата година Агенция Пътна инфраструктура обяви инженерингова

...
На 11 септември миналата година Агенция Пътна инфраструктура обяви инженерингова
Коментари Харесай

Една година, без никой да ѝ пречи, АПИ няма изпълнител за пътя Белица-Загражден

На 11 септември предходната година Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи инженерингова поръчка за третокласния път Белица – Загражден в Смолянско и до през днешния ден няма определен реализатор. В рамките на близо година единственият оповестен протокол е от първото отваряне на предложения – с претендентите и техните механически оферти. Ценовите предложения още не са отваряни, въпреки процедурата да не е обжалвана.
Пътят е третокласен, държавен. Поръчката за планиране и строителство е с индикативна стойност 3 785 000 лева без Данък добавена стойност (4 542 000 лева с ДДС).
Той е от изключителна значимост освен за община Баните, чието население доста години приканва държавните институции да го създадат по-скоро, а и за източната част от област Смолян.
Населението на Баните, Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и други нееднократно е провело подписки и митинги.

На 22 май 2017 година кметът на Баните Милен Белчев уведомява регионалния шеф, че жителите на Загражден са извънредно отегчени от многочислените молби и настоявания за създаване на правата. И че за 4-ти юни възнамеряват протестни дейности, изразяващи се в блокиране на пътя Асеновград - Смолян на разклона за гр. Лъки (Юговското ханче).
В тяхна поддръжка се разгласи и регионалният шеф на Смолян Недялко Славов с аргумента, че спешните обстановки през последните години, провокирани от зачестилите стихийни бедствия, демонстрират, че единственият път, който свързва непосредствено Пловдив и Смолян, е извънредно непълен.
Той е безапелационен, че би трябвало да се търси опция на пътя Асеновград – Смолян и че построяването на сектора Белица-Загражден изцяло дава отговор на условията за подобен път.

„ С построяването на този обект ще се подкрепи развиването на дребния и междинен бизнес. Ще се форсира развиването на високопланинския, селския и балнеоложкия туризъм. Увеличеният поток от туристи ще възроди за нов живот планинските общини Баните и Лъки и това ще повлияе позитивно върху процесите на обезлюдяване на региона “, бе написал до премиера Бойко Борисов регионалният шеф.
В резултат на всичко това предходната година обектът бе посетен от шефа на АПИ тогава инж. Дончо Атанасов. Той се срещна и с жителите на село Загражден.
Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков свика незабавна среща, да обсъдят какво ще се прави.
Решено бе обектът да се финансира със средства Агенцията, само че не от бюджета й за 2017 година, тъй като не са заложени в него, а от идващия. Три месеца по-късно – през септември, бе оповестена и публичната поръчка в търсене на реализатор за съвсем 8-километровата пътна права.

При визитата си в Девин същия месец министър Николай Нанков съобщи в изявление за смолянския уебсайт Пламък.бг, че следващата година (тоест тази година) пътят ще се направи.
На 13 февруари т.г. бяха отворени първите пликове на претендентите за участници в процедурата: „ ИСА 2000 “ ЕООД; ДЗЗД „ Ела инженеринг “ (с участници „ Ела “ ЕООД и „ Пътстрой “ ООД; „ ПСТ груп “ ЕАД; „ Галчев Инженеринг “ ЕООД; „ Мегаинвест – холд “; ДЗЗД „ АПП Белица “ (с участници „ Агромах “ ЕООД и „ Пътища Пловдив “ АД).
Вместо обаче да се продължи със идващите крачки до избор на реализатор, който лятото да проработи, процедурата замръзна.
А секторът е значим за единствената област, до която достъпът е единствено с коли. Той се явява опция на второкласния път Пловдив – Смолян, по който постоянно стават сривания и бива затворен.
Заради прекомерно дългото закъснение на поръчката, макар че не е обжалвана, Actualno.com попита АПИ за какво няма безусловно никакво придвижване по нея в продължение на шест месеца, има ли виновни длъжностни лица за това отсрочване, дали обектът е финансово гарантиран фактически, по кое време ще бъде приключена процедурата и по кое време ще стартира работата на терен.

Ето какво дадоха отговор от АПИ (без редакторска намеса):
„ Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще съблюдава поетите задължения за осъществяване на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ на път III-8611 Белица – Загражден от км 10+430 до км 18+000, които ще бъдат осъществени през 2019 година Обектът е включен в стратегия „ Ново строителство “ на Агенция „ Пътна инфраструктура “, като за строителството му ще бъдат обезпечени средства от бюджета на организацията за 2019 година До края на т.г. ще бъде подписан контракт за планиране и строителство с определения реализатор. След това ще стартират проучвателно-проектантски работи, а по-късно и строителните действия. Предвижда се строително-монтажните работи да започват през първата половина на 2019 година Процедурата за строителен контрол на обекта е приключена, има определен реализатор и подписан контракт.
В момента комисията на публичната поръчка за осъществяване на проучвателно-проектантски работи и строителство на обекта прави разглеждане, разбор и оценка на техническите оферти на участниците, според утвърдената в процедурата методика. Комисията точно и детайлно проучва показаните документи от участниците, които са обилни по размер и наличие и изискват параленост с редица други документи, свързани със спецификата на поръчката. След оценяването на техническите оферти, ще бъдат отворени ценовите предложения на позволените участници, за което в Профила на купувача ще се разгласява известие, а след това ще бъде постановено и решение на възложителя за избор на реализатор на поръчката. Срокът за тези дейности, привързан със периода на годност на показаните предложения за присъединяване в процедурата, ще бъде спазен от комисията на публичната поръчка “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР