На 11 октомври т.г. папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в

...
На 11 октомври т.г. папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в
Коментари Харесай

Издигат Апостолическата екзархия в ранг на епархия

На 11 октомври т.г. папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в София в сан на Епархия, възлагайки и името „ Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски ритуал в България “.

За първи епархиен свещеник папа Франциск назначи Н. Преосвещенство Христо Пройков. Той е ръкоположен за епископ през 1994 година в Рим от св. папа Йоан Павел Втори и до момента епископското му седалище беше античния град в Мала Азия Бриула.

Днес, 7 декември, в катедралния храм на новата епархия „ Успение Богородично “ на ул. Люлин планина 5 в София, префектът на папската конгрегация за Източните църкви кардинал Леонардо Сандри ще води тържествено свещенодействие, по време на което се прави каноничното издигане на екзархията в епархия. Символичните моменти по време на тържествената литургия са два: обществено прочитане и оповестяване пред правилните на папската була (на латински и на български) и интронизация на новия епархиен епископ, като бъде възкачен на владишкия престол и му бъде връчен епископския скиптър, т.е. знаците на ръководството, което поема.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР