На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница

На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница ...

Нови подходи за интегрирането на хората с аутизъм представя конференцията „Аутизмът не е присъда!“.


На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и началника на РУО - София д-р Ваня Кастрева ще бъде официално открита първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!". В дните от 11 до 13 ноември в Театро (бивш Модерен театър) София експерти в областта на аутизма ще изнасят всеки ден по една лекция, свързана с превенцията, лечението или образованието и живота на хората в аутистичния спектър.

Форумът има за цел освен да представи най-актуалната информация от научните изследвания в сферата, но и да покаже, че хората с този поведенчески проблем могат да имат щастлив живот и да са пълноценна част от обществото. Част от пътя за тяхното интегриране ще очертаят лекторите от Сдружение „Аутизъм днес" - организатори на събитието, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Живот под дъгата" - Варна, и Сдружение „Софера".

Те ще представят:

• новите подходи за приобщаването на хората от аутистичния спектър;
• възможностите за терапии, които да подобрят здравословното им състояние;
• как те могат да станат част от т. нар. „включващи общности";
• какви са различията между „интеграция" и „включване" на хора с трудности.

Специално внимание ще бъде обърнато и на предизвикателствата, с които хората с аутистично разстройство имат както в социалните, така и в научните сфери. Друг акцент ще бъде диагностицирането на аутизма, което в много страни е все още трудно или се случва в много късен етап, а навременното поставяне на диагноза е от изключително значение за добрите резултати от последващото лечение.

В откриването на форума ще се включат и други популярни личности като Ники Кънчев и Елена Петрова, които подкрепят каузата за значението на реалното включване на хората с аутизъм в социалния живот в училище и на работното място, в спорта и в дейности за свободното време и я припознават като своя.

Конференцията „Аутизмът не е присъда!" се организира в партньорство с Агенция "Кросс", сп. Здравен журнал, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Здраве Нет, Розали, По-здрави днес, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Az-jenata.bg, Здравето има значение, Дарик Радио.

Източник: cross.bg