На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и

...
На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и
Коментари Харесай

БСП: 11 април е денят за памет!


На 11-и април означаваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и потърпевшите от фашизма. Този ден от календара е напоен с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на гибелта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, близо до града на Гьоте, на Лист и на Шилер, концлагеристите от Бухенвалд се подвигат на протест. За да запишат в историята с кръвта си 11-и април като деня на великия трагизъм зад бодливата тел.

11-и април е ден за памет - международна, европейска и българска. И единствено заслепените от отровата на антикомунизма ще имат сърце през днешния ден да не се поклонят и да не го отбележат, да не помнят и да зачеркнат от европейската карта Аушвиц, Дахау, Треблинка, Маутхаузен, Майданек-Люблин, Аушвиц-Биркенау и останалите огнища на фашизма.

У нас, в интервала 1941-1945 година, са задържани над 64 000 антифашисти, от тях 12 141 са наказани, изгорени са над 32 000 къщи, убити са 12 000 партизани и ятаци. Затова не можем да останем глухи за ехото от Бухенвалдските камбани, не можем да не се поклоним и да не почетем паметта на жертвите от фашизма и войните.

На днешния 11-и април, не можем да останем равнодушни към тези, които по всякакъв начин вършат опити да се въодушевяват от марша в памет на военачалник Луков. Към тези, които се прекланят пред хитлеризма, нацизма и неофашизма. Към тези, които клеветят и неглижират Съпротивата в България и по света.

11-и април е антифашистката камбана в XXI век! Ден в памет на жертвите, само че и ден - предизвестие. Да помним нещастието, с цел да не допуснем да се повтори. Ден, който ни стимулира да се надигнем още по-категорично и безкомпромисно против опитите за възобновление на новия фашизъм в ХХIвек. На този ден единствено глухите за паметта не чуват тези камбани, камбаните от Бухенвалд. Затова все по-често би трябвало да повтаряме думите на Юлиус Фучик: " Хора, бдете! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР