На 11 февруари 1990 година затворник номер 46664, чието лице

...
На 11 февруари 1990 година затворник номер 46664, чието лице
Коментари Харесай

Ако беше жив, размирникът Мандела щеше да празнува 30 г. свобода

На 11 февруари 1990 година " пандизчия номер 46664 ", чието лице никой към този момент не познава, е освободен. След 27 години зад решетките, от далечната 1964 година, Нелсън Мандела излиза от пандиза. Снимката му на излизане от пандиза до брачната половинка му Уини обикаля света.

Embed from Getty Images

В тъмницата водачът на битката на чернокожите против расисткия режим в Южна Африка, се трансформира в знак на потисничеството над народа му, до момента в който целият свят стачкува и провежда концерти за освобождението му. На 11 юни 1988 година, до момента в който той към момента е в пандиза, едни от най-известните музиканти, актьори и комици провеждат концерт на стадион " Уембли " в Лондон, с цел да отпразнуват 70-ия рожден ден на Мандела.

Архиепископ Дезмънд Туту, различен изтъкнат герой против апартейда и нобелов лауреат, го назовава " Световна емблема на помиряването ".

Кой е Мандела

Нелсън Ролихлала Мандела е роден на 18 юли 1918 година в селцето Мвезо, в югоизточната част на страната. Произхожда от кралската фамилия Тембу на народността кхоза. По-късно се мести в прилежащото село Куну, където, както самичък споделя, прекарва най-щастливите си години, на детството, след което получава положително обучение. Баща му му го назовава Холишаза ( " непослушник, метежник " на езика кхоза), тъй като от ранна възраст Нелсън демонстрира непослушен дух.

Момчето е деветгодишно, когато преподавател от началното учебно заведение му дава британското име Нелсън, според бит децата да се кръщават с християнски имена, с цел да може чужденците по-лесно да го произнасят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР