На 11 април се отбелязва Международният ден на бившите политзатворници,

...
На 11 април се отбелязва Международният ден на бившите политзатворници,
Коментари Харесай

11 април 1945 г. Бухенвалд грабва оръжието

На 11 април се отбелязва Международният ден на някогашните политзатворници, концлагеристи и потърпевшите от фашизма и войните.

Така се уважава въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, подготвяно дълго от руските военнопленници. На 11 април 1945 година са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна защита на лагера, въстаналите концлагеристи излизат отвън телените мрежи и подвигат алено знаме над административната постройка на лагера. Войниците и офицерите от Секретен сътрудник са обърнати в бягство. Въстанието избавя пандизчиите от сигурна гибел, тъй като единствено ден преди този момент нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия доближават Бухенвалд. По-рано, на 27 януари 1945 година руските войски освобождават най-големия концлагер Освиенцим, покрай Краков в Полша.

В годините на Втората международна война през лагерите на гибелта минават над 18 милиона индивида, от които 5 милиона жители на Съветския съюз. Над 12 милиона от тях не оживяват. На територията на Германия и окупираните страни работят повече от 14 хиляди концлагери. Това са места на ужасни закононарушения. Хората са били изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, измъчвани, изнасилвани, принудени да гладуват и да се трудят до цялостно изнемогване. С тях са осъществявани ужасяващи медицински опити. По самопризнание на самите есесовци продължителността на живота на един концлагерист е по-малко от година, само че трудът му се равнява на съвсем хиляда и петстотин райхсмарки чиста облага.

На 11 април отдаваме респект и се прекланяме пред героизма, пред силата и мъжеството на всички борци срещу фашизма и нацизма, варварството на ХХ век, белязано от 50 милиона починали в годините на Втората международна война.

Нека споменът за тях не угасва и мир на душите им.

Хора бдете! Никога повече фашизъм!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР