На 101-годишна възраст почина заслужилият артист на РСФСР, театрален и

...
На 101-годишна възраст почина заслужилият артист на РСФСР, театрален и
Коментари Харесай

Бившият директор на „Театъра на Таганка“ Николай Дупак почина на 101 години

На 101-годишна възраст умря заслужилият актьор на РСФСР, сценичен и кино артист, режисьор и някогашен шеф на „ Театъра на Таганка " Николай Дупак. Това оповестиха за ТАСС в неделя от пресслужбата на театъра.

„ Николай Лукянович Дупак умря тази заран на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в постройката на „ Театъра на Таганка ", осведомиха от пресслужбата.

Николай Дупак е роден на 5 октомври 1921 година в Старобешево, Донецка област на Украйна. През 1937 година постъпва в театралното учебно заведение в Ростов на Дон, където съумява да приключи три курса преди войната. Участва във Великата отечествена война, бил е ранен и остава неработоспособен. По-късно е назначен като артист в „ Мосфилм ". От 1963 до 1990 година, с малко спиране, работи в „ Театъра на Таганка ". През пролетта на 1964 година точно той предложения Юрий Любимов в театъра за позицията на живописен началник. Актьорът се снима в десетки филми, измежду които „ Четиридесет и първа ", „ Момчета ", „ Служиха двама приятели ", „ Криминално следствие ", „ Капитан Немо " и други С негово присъединяване са издигнати Културният център-музей на Висоцки, Домът на съветската диаспора „ Александър Солженицин " и други обекти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР