На 10 юни общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов

...
На 10 юни общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов
Коментари Харесай

Методи Лалов пред ФАКТИ: Вчера ГЕРБ, БСП и ВМРО решиха да не разглеждат доклад за извършени престъпления в СОС


На 10 юни общинският консултант от „ Демократична България “ Методи Лалов беше упрекнат от Българска социалистическа партия – София, че уронва престижа на Столичния общински съвет. Причината – в края на май Лалов алармира обществено за опорочаване на процедурата по желание на правосъдни заседатели към Специализирания углавен съд.

Докладът за избора на правосъдните сформира е подписан от четирима души, които не са се явили на процедурата по желание, алармира Лалов. Става дума за Гeoрги Гeoргиeв oт ГEРБ-CДC, Вacкo Тoдoрoв oт БCП, Ивaйлo Пeткoв oт ГEРБ-CДC и Михaил Пeтрoв oт ВМРO.

За да приказваме по тематиката от ФАКТИ се свързахме с Методи Лалов.

Малко по-рано през днешния ден актуалният общински консултант в Столичния общински съвет и претендент за депутат от „ Демократична България “ от 25-ти МИР в София Методи Лалов се включи онлайн във Фейсбук от столичния квартал „ Захарна фабрика “. Включването беше предизвикано от съответен мотив, само че по-скоро може да бъде образец за равнището на обществената политика в Столична община. Разговорът ни стартира точно с това включване.

„ Става дума за едно общинско жилище, което е безусловно негодно за живеене. Било е предоставено на една госпожа, която обществено описа за него. Районният кмет твърди, че жилището е годно, тя твърди, че е негодно, аз видях с очите си, че е негодно. Като общински консултант се намесих – отидох, направих фотоси, желаех Комисията по стопанска система и благосъстоятелност на СОС да позволи този спор, да пристигна тук и да види. Те отхвърлиха, кметът продължи да твърди, че жилището е годно. В последна сметка се назначи експертиза, която да каже дали жилището е годно, откри, че не е. Жилището няма настилки, няма апаратура, няма баня - естествено, че е негодно за прилагане. Какво се получава – през тези общински жилища Общината прави обществена политика, оказва помощ на хората в потребност с жилище. Това е майка с две малолетни деца. Дават ѝ един парцел, за който би трябвало да извади 10-15 хиляди лв. за ремонт. Вместо Общината да даде едно непретенциозно, само че годно за живеене жилище, тя просто отбива номера. Оправданието е, че имат 17 хиляди лв. бюджет за поправки на жилища, а те са десетки “, описа Лалов.

„ Общинските жилища в „ Захарна фабрика “ са в бедствено състояние, по този начин са и в по-голямата част от София, изключително в центъра. Общината постоянно се оправдава, че няма пари. Кметът на регион „ Илинден “ (б.р.: където спада „ Захарна фабрика) Иван Божилов е кмет от 2011 година – към този момент 10 години. Докога да се оправдава с липса на пари или нещо друго? “, сподели още Лалов и добави: „ Впрочем през днешния ден този областен кмет не беше в кабинета си. Първоначално секретарят не можеше да изясни къде е, затвори вратата, по-късно изясни, че бил на среща. На каква – не може да изясни. Човекът просто не е отишъл на работата “.

„ Това е частен случай и ние ще го разгадаем, само че какво вършим с останалите. Срещал съм се с други хора, множеството от ромското малцинство, влизах в жилища, в които плочите са пропаднали с по няколко пръста надолу “, добави общинският консултант и претендент за депутат.

Разговорът мина към проблема с отчета за чуванията за избор на правосъдни заседатели към Специализирания углавен съд. „ Това е безспорен образец за дългогодишна процедура в Общината. Там се имитира активност, всякакви многочленни комисии се назначават, в това време работят – в случай че работят, двама-трима. В този случай в комисията, в която имаше 9 индивида, от самото начало работихме трима. Единият съм аз, другият Ботьо Ботев от ГЕРБ, третият Иван Виделов от Българска социалистическа партия. Тези трима свършихме работата. Не е страшното, че ние сме работили, а другите не. Страшното е, че те избраха правосъдни заседатели, които на процедура са съдии, без да са им виждали очите. Съдебните заседатели сами могат да решат едно дело “, сподели Лалов.

„ Оправданието на Георги Георгиев от ГЕРБ – един от тези, за които пуснах сигнал, е, че са прегледали документите, тапия, мотивационно писмо и са формирали мнение. Освен това пък се били доверили на Методи Лалов. Това обаче не може да бъде. По закон изборът има два стадия – документален и изявление. Те не са участвали на изявлението. Законът и Общинският съвет с решение е упълномощило на комисията, не на Методи Лалов или на някакъв камерен състав, да извърши подбора. Този, който не е участвал, не може да делегира нито отговорности, нито права.

Много пъти ги попитах по какъв начин се доверяват на Методи Лалов, откакто аз съм ярка тяхна съпротива, откакто не се доверяват на нито едно друго мое предложение. Защо не се довериха на предлагането за референдум за инсинератора, на предлагането ни за детски градини, за бюджет, за правилника на СОС и прочие, а внезапно се доверили. Аз съм бил арбитър, занимавал съм се със правосъдни заседатели цялостен живот. Имам най-голямо отношение и усещане в тази област, обаче не съм приел тяхното упълномощаване. Гражданите също не могат да им разрешат това нещо. Никъде в този документ те не написаха: „ Ние отсъствахме, само че поради качествата на Методи Лалов и останалите двама, считаме, че подборът е осъществен добре “, изясни Лалов.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия са имали синхронизирани позиции след неговия сигнал, счита Лалов. „ От тези четирима отсъстващи, които подписаха документ с погрешно наличие, което е закононарушение, двама са от ГЕРБ, един от Българска социалистическа партия, един от Вътрешна македонска революционна организация. Нормално е да се синхронизират, тъй като те са в една и съща тежка позиция – в тази ситуация на лица, които аз настоявам, че са направили закононарушение. Тяхната отбрана е по какъв начин е рано да се каже кой е нарушител, по какъв начин не трябва да се очерня името им и по какъв начин аз накърнявам престижа на СОС. Отговорът е елементарен – когато си възприел осъществяването на закононарушение директно, Наказателно-процесуалният кодекс изисква да подадеш сигнал за осъществено закононарушение. Аз направих тъкмо това. Оценявам, че това, което съм видял като обстоятелства и за което съм безапелационен – че обстоятелствата са такива, съставлява закононарушение. Имам право да кажа това и то не е оклеветяване на името им. Пуснал съм и сигнал към публична институция “, сподели Лалов.

„ Защо обаче те споделят, че става дума за оклеветяване – тъй като става дума за обществена институция. Аз съм политическо лице, представител на жители, не мога да очаквам неработещата прокуратура, която без публичен напън едва ли работи добре, да свърши нещо. Затова е обикновено да оглася на обществеността какво става зад стените на Столичния общински съвет. Впрочем нагледал съм се на такива неща, това не е първият случай, в който тези хора влизат, излизат, отсъстват, само че тук казусът е доста сериозен. Става дума за избор на правосъдни заседатели – хора, които ще съдят други хора, ще ги вкарват в пандиза. Тези правосъдни заседатели са към Специализирания углавен съд. Там закононарушенията са тежки. На този декор някои хора си разрешиха даже да не видят очите на тези правосъдни заседатели “, сподели още той.

„ Ще видите, че ще стартират да ме упрекват и по какъв начин съм се държал безобразно с претендентите, по какъв начин съм ги нападал. Всъщност това, което се случваше е, че аз поставях правосъдните заседатели в обстановки – „ в случай че съдията Ви каже, че няма да вземем за пример да зачете мнението Ви, по какъв начин бихте реагирали? “. Това са действителни обстановки, аз съм ги виждал – от 16-годишната си процедура съм бил углавен арбитър 13 години. Неслучайно в комисията разказвах случаи от практиката “, добави общинският консултант.

На въпроса по какъв начин би трябвало да се развие проблема, Методи Лалов отговори: „ Сигналът до Прокуратура е безусловно съответен, правилен, с в детайли излагане на обстоятелства. Прокуратурата трябваше при легален мотив и задоволително данни да образува наказателно произвеждане. В това няма нищо ужасно, това произвеждане не се образува против съответно лице. В рамките на това произвеждане се събират доказателства, вършат се разпити на очевидци – на мен, на останалите членове на комисията, на чиновниците на общината, които ни помагаха, каниха претендентите и т.н, преглеждат се камерите от Общината. Вместо това ние губим време, а доказателствата се губят. Ще е минало време и върху някой запис от камерата ще се презапише различен, нещо от системата няма да работи, някой ще е не запомнил нещо. Това е неуместно! Очакванията ми бяха да се образува бързо наказателно произвеждане, казусът да се проверява и да се даде бърз отговор дали в СОС работят хора, които са направили закононарушение. Ето това е уронващо престижа! “.

„ Впрочем реакцията на Българска социалистическа партия и останалите е поради това, че аз пуснах отчет, с който желаех четиримата „ причинители “ да бъдат отстранени от управителни постове в комисиите, които ръководят. Правилникът споделя, че ръководители и заместник-председатели, които уронват престижа на Общинския съвет, могат да бъдат отстранени от тези постове по искане на общински съветници. Моят отчет беше включен от ръководителя на СОС Герджиков в дневния ред за 24 юни по мое гледище. Вчера на Председателски съвет болшинството от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация взеха решение, че не е удачно този отчет да се преглежда преди изборите и да има политически диспути, тъй като ме упрекват, че това е избирателен трик, което безусловно не е правилно. Отложиха разглеждането на отчета за в миналото “, заяви Методи Лалов.

„ Няма по какъв начин да отложиш отчет на опозицията с мотив, че политически моментът не е подобаващ. Те биха могли да отдръпват своите отчети, в случай че одобряват, че моментът не е в този момент, само че когато са вносители. Това отдръпване е мачкане на опозицията , следващо задръстване на устата. Този отчет би трябвало да излезе. Те би трябвало да имат доблестта, дължат го и на закона “, безапелационен беше той.

„ По същия метод се държат с отчета за Паметника на Съветската войска. На 26 март 2020 година внесохме отчета. Не е обсъждан даже от комисии към момента. И през вчерашния ден обсъждахме въпроса, аз всякога го слагам. Българска социалистическа партия и ГЕРБ или ще се скарат между тях, или ще застанат на една страна, което вършат, тъй като явно бавят този отчет. Аргументът е, че са изискали мнение от Министерството на културата, което обаче пожелаха седем месеца по-късно. Такива случаи има десетки “, сподели още Лалов, имайки поради настояването за пренасяне на Паметника на Съветската войска отвън центъра на София.

„ Очаквах обикновено, само че бързо, уверено развиване на производството за правосъдните заседатели. Очаквах към този момент да съм бил извикан като очевидец, тъй като едно е да напишете сигнал, друго е да дадете свидетелски показания под боязън от наказателна отговорност. Аз стоя зад думите си и ще кажа същото, което съм написал. Ако излъжа, ще нося наказателна отговорност. Съзнавам, че в случай че неистина, когато сезирам Прокуратурата, това е набедяване и е закононарушение от общ темперамент. Ако аз съм лъгал, значи да си изпратя доста ужасно. Зная, че в случай че неистина, когато пиша обществено, това е клюка. Зная, че мога да бъда наказан. Аз съм правист и съм гледал такива каузи. Истината е, че не аз накърнявам престижа на СОС. СОС има накърнен авторитет поради дейностите на „ обединението на софрата “ – тези партии, които са на статуквото. Разкриването на техните закононарушения е в действителност повдигане на престижа . Това се пробвам да направя “, приключи Методи Лалов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР