На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на

...
На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на
Коментари Харесай

10 октомври 732 г. Битката при Поатие

На 10 октомври 732 година френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително проваляне на арабските завоеватели от Омаядския халифат. Това бележи края на арабското настъпление в Европа.

После Карл Велики стартира реконкистата (освобождаване) на завладените от арабите територии, траяла 760 година и приключила чак 1492 г.Битката при Поатие е разследване на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, почнали през 711 година с нашествието на Тарик ибн Зияд.

До Поатие ислямът е овладял целия Близък изток, Северна Африка и Иберийския полуостров. Мюсюлманите проникват до Централна Франция и стартират да заплашват даже Париж. Това принуждава майордома на града Карл, в действителност ръководещ франкските земи, да работи. В борбата при Поатие той разполага с към 60-70 хиляди бойци, а съперникът му – емирът Абдер Рахман – с към 50-60 хиляди Двете войски се дебнат в продължение на шест дни, като никой от военачалниците не се взема решение да нападна.

Християните дават към 1500 убити, а жертвите измежду мюсюлманите не са известни. На бойното поле обаче пада водачът им Абдер Рахман, което предопределя загубата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР