На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води

...
На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на детето

На 1 юни честваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.
Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският общоприет консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и обвързван с пролетното равноденствие). По-късно неговата самодейност е продължена, като без значение от благотворителната акция в Съединени американски щати и в Европа се организира интернационална конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 година денят публично е разгласен за Международен ден за отбрана на децата. А през 1950 година 1 юни за първи път е празнуван по едно и също време в 51 страни по света.
У нас особено за Деня на детето са проведени редица празненства и начинания в цялата страна.
ДАЗД и Столична община провеждат „ Весел празник на площада “ – на 1 юни пред Столичната библиотека ще има доста занимателни игри, викторини, атракции, детски песни, дарове и безвъзмездни читателски карти за децата. Събитието е проведено от Държавната организация за протекция на детето, Столична община – дирекция „ Култура “ и Столичната библиотека. Началото е от 11:30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват дружно с художника Иван Яхнаджиев, ще има осъществявания на музикални и танцови сформира от Двореца на децата. Празникът продължава в 14:30 със занимателна стратегия с присъединяване на герои от филмчето „ Пес патрул “, детска вокална група „ Смехоранчетата “ с началник Галина Коджаманова, доста игри и викторини с дарове. През целия ден ще има стрийминг предавания от празничната стратегия, която при неприятно време ще се реалокира в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.
„ Един човек – дете на града “ – празник до „ Един човек “ в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. ще рисуваме, ще пишем и ще се забавляваме с една гигантска играчка. Тя наподобява на супер компютър, на воин от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно софтуерно създание с изкуствен интелект. Авторът на „ Един човек “ Венелин Шурелов ще дава отговор на вашите въпроси за това по какъв начин работи фигурата от екрани, по какъв начин е направена, за какво наподобява по този начин, какво търсят с изкуството си актуалните създатели. Мястото е пл. „ Княз Александър I Батенберг ”. Събитието се провежда взаимно със Столична община, Унгарския културен институт – София, Първо главно учебно заведение „ Васил Левски “ – Костинброд, Унгаро-българската комерсиална камара, Националната художествена академия и с поддръжката на Йордан Петров Бочков. „ Един човек “ е първият план по стратегия „ Навън “ на Столична община за поддръжка на краткотрайни художествени съоръжения в градска среда.
От 17:30 ч. стартира празникът в парк „ Дружба “ до езерото. Той е част от Културния календар на Столична община и се провежда от регион „ Искър “ и дом на културата „ Искър “. Очакват ви песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е неприятно празникът ще се реалокира на закрито в дом на културата „ Искър “.
Тържествата по деня на детето не престават на 5 юни, когато ще се означи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни начинания за деца и по традиция ще се организира на пред Народния спектакъл „ Иван Вазов ”. Съорганизатори са Фондация „ Изиарт “ и Столична община, а всички начинания са с вход свободен. От 11.00 до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в околните музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, краснопис и доста други. Очакват ви още музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и същинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на същински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 година
Вижте плануваните празнични мероприятия в , , и .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР