На 1 юли тази година започна работата по първия софийски

...
На 1 юли тази година започна работата по първия софийски
Коментари Харесай

Софийският планетариум "Андромеда" трябва да е готов до май

На 1 юли тази година стартира работата по първия софийски планетариум " Андромеда ". Автор на концепцията и движеща мощ на плана е инженер физикът Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", шеф е на Експериментално конструкторско бюро " Фотоника ". Той печели състезанието " Предприемач в науката ", проведен от Фондация " Карол познание ", а премията му носи и първичния капитал.

Има известно закъснение в работата по планетариума поради проблеми с доставките, поради разпространяването на ковид, само че няма съществени механически проблеми, увери Недислав Веселинов пред Радио София. Планетариумът ще е от актуален вид, построява се по модерна технология и с композитни материали. Разбира се ще бъде напълно цифровизиран, а куполът му ще бъде с диаметър 5 метра. Ще работят две проекционни системи, като по този метод ще бъдат разширени опциите и евентуално ще може да се осъществя даже 3D планиране. Проектирането на кино лентата ще основава чувството за действително " поглъщане " в космоса.

Предвижда се да бъдат проведени астрономически кръжоци, в които младежите сами ще могат да основават свои филми в областта на астрономията. Ще бъде осъществявана професионална подготовка на бъдещите фрагменти в тази област.

Идеята за основаване на актуален планетариум среща поддръжка от разнообразни елементи вложители, а една от огромните самолетни компании даже дава собствен завод и част от оборудването в интерес на плана. Така се стига до четирикратно нарастване на бюджета на първичния план, което ще разреши той да бъде усъвършенстван в допълнение.

Надеждата на създателя на концепцията и плана е работата да приключи напролет на 2021 година и още през месец май планетариумът да отвори порти. Планирана е и система за ликвидиране на въздуха с ултравиолетова светлина. Все отново значително събитието е обвързано със затихването на рецесията с разпространяването на ковид.

Недислав Веселинов означи, че е проявен интерес за основаване на съвременни планетариуми от четири града - Правец, Вършец, Елена и Плевен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР