На 1 февруари през нощта от Земята ще може да се

...
На 1 февруари през нощта от Земята ще може да се
Коментари Харесай

Край Земята ще премине комета, която хората ще видят отново след 500 000 години

На 1 февруари  през нощта от Земята ще може да се следи елементарно – освен с телескоп, а и с бинокъл, кометата С/2022 Е3 ZTF, описа за Българска телеграфна агенция шефът на Народната астрономическа обсерватория и планетариум във Варна Свежина Димитрова. Космическото тяло ще може да бъде следено късно през нощта, най-добре отвън обитаеми места, където няма светлинно замърсяване.

Кометата „ идва “ от Облака на Оорт. Тя ще премине покрай Земята по стандартите на астрономите– на 42 милиона километра. Следващият път, когато ще може да се види, е след 50 000 години. Желаещите да следят кометата би трябвало да се вглеждат по-внимателно в региона покрай Полярната звезда, предложи Димитрова.

Астрономите чакат скоро и още една комета - С2017 K2 PANSTARRS. Тя обаче ще бъде забележима единствено с телескопи.

През тази година хората ще могат да се радват на няколко метеорни потока, описа още Димитрова. През април ще бъдат наблюдавани Лиридите. Тогава в земната атмосфера ще навлизат към 20 метеора на час.

Много по-наситено с ярки светлини ще е небето през август. Тогава ще бъдат видими Персеидите. Метеорният поток ще е забележим от 17 юли, само че на 12 против 13 август ще бъде максимумът му, когато ще могат да се наблюдаватт от 100 до 150 метеора на час.

През ноември астрономите ще следят Леонидите. Декември ще е месецът на Геминидите. Те са по-лесни за наблюдаване, тъй като изгарят по-бавно, изясни Димитрова. Максимумът на този поток е 120-150 метеора на час.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР