На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че

...
На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че
Коментари Харесай

ISW: Кремъл се провали, а Украйна готви офанзива след Великден

На 1 април съветски, украински и западни източници означиха, че съветската зимна атака не е съумяла да реализира задачите на Кремъл за завладяване на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.

Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна на ИНститута за проучване на войната (ISW).

Оттам показват, че украинската войска готви атака след Великден .

На 22 декември началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов разгласи, че съветските сили концентрират по-голямата част от напъните си върху завземането на Донецка област, а при започване на февруари съветските сили започнаха зимната си настъпателна интервенция по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по определени фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на защитата (МО) на Обединеното кралство означи, че Герасимов не е съумял да разшири съветския надзор над Донбас по време на назначението си за командващ театъра на военните дейности в Украйна и е постигнал единствено незначителни триумфи, изразходвайки активизирания личен състав .

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов съобщи, че Герасимов не е спазил крайния период на Кремъл да превземе Донбас до 31 март.

Руските военни блогъри се тревожат, че съветските сили би трябвало да приключат настъпателните си интервенции в Бахмут и Авдеевка, с цел да се приготвят за украинските контраофанзиви, които чакат сред православния Великден на 16 април и руския Ден на труда на 9 май (Има разминаване в датите - 1 май е руския Ден на труда, а 9 май е Денят на успеха в някогашния Съюз на съветските социалистически републики и настояща Русия - бел. ред).
 Днешните сражения към Бахмут и Авдеевка са били най-ожесточени
Днешните сражения към Бахмут и Авдеевка са били най-ожесточени

 Украинската войска е отбила над 50 съветски офанзиви

Военните блогъри акцентираха разочарованието си, че през зимата не е имало решителни сражения , и означиха, че Русия няма да може да продължи широкомащабна настъпателна интервенция, в случай че не успее да обезопаси Бахмут и Авдеевка през идващите седмици. Заместник-началникът на Главното ръководство на Руската национална армия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски съобщи, че е склонен с някогашния командващ театъра армейски военачалник Сергей Суровикин, че Русия би трябвало да премине към отбранителни позиции.

(На ISW не е известно Суровикин да е направил обществено изказване в тази тенденция.)

Ходаковски означи, че неуспехите по време на настъплението водят до загуба на жива мощ и провокират отрицателни настроения измежду персоналния състав, и съобщи, че неназованите участници може да се пробват да продължат настъплението по персонални аргументи, вместо да подходят рационално към въпроса . Коментарът на Ходаковски евентуално допуска, че Герасимов преследва персонален интерес от поддържане на офанзивата, с цел да резервира благоразположението на съветския президент Владимир Путин.

Неотдавнашното назначение на Ходаковски на 30 март за заместник-началник на районния отдел на Росгвардия и завръщането на Суровикин (поне посредством пълномощник) в осведомителното пространство може да демонстрира, че несполучливата атака на Герасимов в целия спектакъл може би към този момент му коства благоразположението на Путин.
 Украйна: Времето играе срещу съветските сили в Бахмут
Украйна: Времето играе срещу съветските сили в Бахмут

Упорстващото съветско командване повишило залозите в своя лична щета

Исканията на Ходаковски и военните блогъри към съветските сили да дадат приоритет на отбранителните интервенции не са неоснователни и демонстрират, че националистическите групи са чувствителни към изменящата се динамичност на фронтовете. ISW от дълго време е решила, че съветската зимна атака надали ще бъде сполучлива заради непрекъснатите неуспехи на съветското командване да разбере времевите и пространствените взаимоотношения, свързани с сходна акция.

ISW също по този начин оцени, че Русия няма да разполага с нужната бойна мощност, с цел да поддържа повече от една огромна настъпателна интервенция в Донецка и Луганска област, а продължаващите акции за набиране на военнослужещи в Русия и окупираните украински територии може да демонстрират, че Русия се приготвя за дефицит на запаси.

Нарастващите съветски спекулации за промени в съветското военно командване евентуално демонстрират, че Русия скоро може да промени висшето си военно командване поради несполучливата зимна атака. На 1 април съветски военни блогъри твърдяха, че съветското министерство на защитата (МО) е отзовало командира на съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от отпуск на 30 март, откакто съгласно известията съветското МО го е заменило с генерал-лейтенант Олег Макаревич на 13 януари.

Руското МО по този начин и не удостовери уволнението на Теплински и евентуално МО го е пуснало в отпуск, с цел да може да го отзове да командва ВДВ, когато сметне за належащо. Руски военни блогъри настояват, че Теплински незабавно е отлетял за щаба на съветската взаимна формация в Ростов на Дон, Краснодарски край, с цел да поеме командването на ВДВ и че към този момент възнамерява бъдещи интервенции.

Един от блогърите твърди, че началникът на Генералния щаб на сухопътните войски и някогашен командващ на Централния боен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин е отпътувал дружно с Теплински за щаба на взаимната формация.
 Пригожин призна и за загуби в Бахмут
Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Все отново твърди, че украинската войска там била унищожена

Руското МО размени публично Лапин с генерал-лейтенант Андрей Мордвичев като пълководец на съветската експанзия в Украйна на 17 февруари след интензивни обществени рецензии към Лапин за ръководството му на линията " Сватове-Кремина " през есента на 2022 година

Остава да се види дали Лапин ще си върне ролята на командващ силите в Украйна. Руски източници спекулираха от 27 март, че съветското МО неотдавна е уволнило и командващия Източния боен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в отговор на интензивните рецензии към командването му поради забележителните загуби в настъпателните интервенции край Вухледар при започване на 2023 година

ISW и преди е отбелязвала, че засилените съветски спекулации за промени във военното командване кореспондират с действителни промени в съветските командири, въпреки и не всеки път да следват тъкмо изказванията на съветските източници.

Основни заключения
Руски, украински и западни източници означиха, че съветската зимна атака не е съумяла да реализира задачите на Кремъл за завладяване на всички Донецка и Луганска област до 31 март. Нарастващите съветски спекулации за промени в съветското военно командване евентуално демонстрират, че Русия скоро може да пренареди висшето си военно командване заради несполучливата зимна атака. Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви по линията Сватово-Кремина. Руските сили не реализираха доказани триумфи в региона на Бахмут и продължиха настъпателните интервенции по фронтовата линия Авдеевка - град Донецк. Руските сили продължиха да построяват отбранителни уреди в окупираната Южна Украйна. На 1 април Русия стартира полугодишната си наборна военна работа, която е най-голямата наборна военна работа от 2016 година насам. Руските окупационни управляващи не престават да депортират украински деца в Русия по схеми за отмора и рехабилитация. Руски националистически фигури подлагаха на критика беларуския президент Александър Лукашенко, че не е траял напъните за основаване на Съюзната страна сред Русия и Беларус от средата на 90-те години на предишния ХХ век.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР