На 1 април 2018 г. най-разпространеният електронен подпис в България

...
На 1 април 2018 г. най-разпространеният електронен подпис в България
Коментари Харесай

B-Trust - най-използваният електронен подпис у нас – навършва 15 години

На 1 април 2018 година най-разпространеният електронен автограф в България – B-Trust – навършва 15 години. Технологията е пусната в обращение на 1 април 2003 година от компанията „ Банксервиз “ АД, която на тази дата за първи път издава уверение за електронен автограф под този бранд. След като Обединена Българска Банка се трансформира в първия ползвател на услугата, за малко електронният автограф става необятно употребен и от останалите финансови институции в страната, а през днешния ден клиентите, които разчитат на B-Trust, са към този момент над 100 000 физически лица и компании в България.



По създаването на услугата B-Trust в продължение на една година работи експертен екип, който включва задгранични консултанти и употребява ноу-хау на водещата по това време PKI компания - Utimaco Germany. Днес БОРИКА е най-големият регистриран дипломиран снабдител на удостоверителни услуги в страната. Като подобен компанията построява, оперира и развива национална PKI инфраструктура за издаване на електронни удостоверения и удостоверителни услуги.

Квалифицираният електронен автограф (КЕП) има значение на саморъчно положен автограф. Подписаният електронен документ остава подписан, без значение дали се съхранява върху магнитен, оптичен или различен цифров притежател. Oсновното преимущество на електронния автограф е, че той разрешава потреблението на електронните услуги на държавната и общинска администрация – да вземем за пример за подаване на данъчни заявления, молби, тъжби и всевъзможни други документи, обменяни с държавните структури.

„ Електронният автограф е най-прекият път до електронното ръководство, което улеснява компаниите и жителите в връзката им с институциите “, споделя Красимир Георчев, шеф „ Продажби “ в БОРИКА, и добавя, че броят на е-услугите, които страната дава, пораства всекидневно, а оттова и нуждата от сходни идентификации и авторизации.

Електронният автограф също по този начин е инструмент, който разрешава да се употребява интернет банкиране за осъществяване на платежни интервенции бързо, комфортно и несъмнено. Специализирани подписи се употребяват за разнообразни приложения като засвидетелствуване на достоверността на данните на сървър; отбрана на е-поща, криптиране/декриптиране на информация, засвидетелствуване на идентичност във виртуални частни мрежи (VPN).

До месец компанията ще предложи на пазара така наречен Облачен КЕП, който ще разреши на клиентите бързо, елементарно и също толкоз несъмнено, да подписват документи през мобилните си устройства. Освен това, услугата ще даде опция на бизнеса – банки, телекоми, финансови институции и други, да продават всички свои артикули през цифрови канали.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР