На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски.Свети ...

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски.Свети

Димитровден е! Ето какви са традициите и обичаите на празника

На 26 октомври българската православна черква уважава паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а татко му е тогавашния градоначалник. След неговата гибел император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е признат с огромна наслада и респект от жителите на града. Като шеф на Солун Димитър намерено изповядва и слави християнската религия. Недоволен от неговото държание, император Галерий го хвърля в тюрма, а по натам, на 26 октомври 306 година подрежда да бъде погубен. Тогава християнската черква го прогласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун стартират да го почитат като настойник на града.

Празникът на Свети Димитър се празнува в Солун още от V век, а скоро в следствие е пренесен и в Тракия, и Македония.

В националния календар честването на Свети Димитър се съединява с прелом в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки.  " Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято "  - гласи българска сентенция. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

Този ден е прочут също и като Митровден или Разпус. С него приключва периодът, за който се наемат сезонните служащи като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, с изключение на избраната сума, още облекла и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на служащи за идващата година.

Според националното вярване от Димитровден стартира подготовката за така наречен " миши празници " на идващия ден. В старопланинските региони стопаните наблюдават за първия посетител, който прекрачи прага на къщата. Ако той е положителен и заможен човек, имат вяра, че идващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта против Димитровден , ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат цялостни с мед. Тази нощ е значима и за хората, които търсят заровени съкровища. Те имат вяра, че тогава небето " се отваря " и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - настойникът на отвъдния свят, на умрелите предшественици. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината стартират годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се поставят курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и разнообразни ястия от зеленчуци.

На Димитровден честват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Митра, Митре, Митьо, Митка.

Източник: novinite.bg