Н ай-големите финансови загуби в здравната система се трупат от

...
Н ай-големите финансови загуби в здравната система се трупат от
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Здравната система е икономика

Н ай-големите финансови загуби в здравната система се натрупат от този дребен дял държавни сдружения. Това сподели министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров по време на онлайн полемика с представители на главните политически партии, на служебното държавно управление и на здравните управляващи на тематика „ Инвестиции в здравеопазването”, съобщи Агенция „ Фокус”. „ Остана още месец и нещо от мандата ни. Може би не е правилно да давам някакви крайни оценки или да върша някакви стратегическа визия за идващия месец. Мен ме впечатлява погледът към прозрачността на активността в лечебните заведения и разбора на успеваемостта на разноските и опциите, които може да даде подобен разбор за възстановяване на здравното обслужване и понижаване на разноските за него”, съобщи министърът.

„ Бидейки в разгара на предизборната акция, е добре да чуем позицията на сътрудниците, които са в предизборна борба. Бих желал да слага няколко въпроса, на които претендентите за народни представители е значимо да дадат отговор. Единият е

въпросът за монопола .

Този въпрос е за отношението дали да имаме една Здравна каса, или няколко здравноосигурителни фонда. Кое е по-добре от гледна точна на ръководството на системата и кое е по-добре от гледна точна на потребителите на здравната система?”, попита Кацаров.

„ Вторият огромен въпрос е за отношението към собствеността в системата на опазването на здравето Във фармацевтичната промишленост 100% от компаниите, които търгуват с медикаменти на едро и дребно с медицински произведения да са частни. Вероятно 95% от сдруженията в региона на медицинските са частни. Не 95% от разноските на здравната система отива в частни сдружения. Процентът, който отива в държавни и общински сдружения е доста по-голям, изключително в болничната помощ. Най-големите финансови загуби се натрупат от този дребен дял държавни сдружения. В основата на всичко стои

отношението към собствеността .

То е друго, когато харчиш личните си пари, и друго, когато харчиш непознати, от които загубите няма да са за теб. Това е в основата на другия подход”, съобщи той.

По думите му третият значим въпрос е за ролята на страната в тази система. „ Доколко страната би трябвало да се намесва и да контролира процесите в тази система или би трябвало да остави търсенето и предлагането на услугите да бъдат главен движещ механизъм и регулатор”, добави Кацаров.

„ До към 2000 година имахме система, която беше контролирана от страната съвсем на 100%.

След измененията регулацията на страната понижа и имаше либерализация на пазара на медицински услуги. В последните години виждам завръщане на усилване на държавната регулация, надзор и интервенция в бранша.

Днес сме в обстановка, в която съвсем всичко се контролира от страната – субсидирането на лечебните заведения, лимитите, стига се до такава степен, че даже НЗОК стартира да заплаща заплати на личния състав в лечебните заведения. Можем да продължим в тази посока и да обезсмислим съществуването на НЗОК. Това са трите аспекта, които смятам, че са значими и са доста основни за развиването на здравната система”, уточни той.

„ Здравната система не би трябвало да се преглежда като държавен разход, администрация или някаква форма на обществено подкрепяне. Това е икономическа активност, която може да носи доходи

и може да носи облага. Тя дава освен здраве на хората, само че може да носи и доходи и облага даже в държавния бюджет. В Бюджета, който я субсидира, са към 2.7 милиарда Около 2 милиарда са за НЗОК и към 700-800 млн. са за Министерство на здравеопазването. Приходът за държавния бюджет може да и по-голям от прехвърлянето, който се заплаща от него на НЗОК”,посочи министърът.

„ Ако ние сме задоволително умни, с цел да разберем, че здравната система е стопанска система и би трябвало да се развива като такава, здравната система може с изключение на да обезпечава по-добро здраве и достъп на своите жители до здравна помощ, може да си обезпечава и по-добри доходи. Това е стопанската система на бъдещето. Човечеството към този момент е задоволило своите потребности от храна, облекло, жилища и метод на напредване. Всички старания и средства оттук насетне ще се насочат в посока на това кака да се усъвършенства качеството на живот и да се удължи животът. Всичките средства, които се хвърлиха в битката с Коронавирус е единствено дребен образец за това, което предстои”, съобщи Кацаров.

„ Компютрите и софтуерът бяха дотук високите технологии.

Оттук нататък високите технологии ще са в медицината .

Ваксините са единствено открехната малка врата към технологиите, които ще трансформират метода на живот на човек, остаряването, по-дългия и по-качествен метод на живот. Колкото по-рано го разберем като страна, толкоз по-бързо ще може да реагираме и да извлечен конкурентно преимущество. Това е стопанска система, която не зависи от естествените запаси и потребните изкопаеми. Тя зависи от нашия разум и човешкия капацитет, който в случай че умеем да сложим и организираме вярно, ще спечелим всички”, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР