МЗ предлага радикални промени в медицинската експертиза Седмица преди обявения

...
МЗ предлага радикални промени в медицинската експертиза Седмица преди обявения
Коментари Харесай

Нова наредба може да остави 50 от хората с увреждания без пенсии

Министерство на здравеопазването предлага радикални промени в здравната експертиза

Седмица преди оповестения народен митинг на хората с увреждания против препоръчаната от страната идея за промяна в здравната експертиза, здравното министерство предложи първия нормативен акт, обвързван с нея. Той обаче надалеч няма да потуши напрежението, а тъкмо противоположното - макар че съгласно създателите е в интерес на пациентите, съгласно експерти може да остави при преосвидетелстване половината хора с увреждания у нас без инвалидни пенсии, написа в. Сега.

Вчера Министерство на здравеопазването разгласява за публично разискване план за промени в наредбата за здравната експертиза и правилника към нея. Новите правила за освидетелстване трансформират внезапно метода за оценяване на типа и степента на трайно понижената продуктивност, като във фокуса на експертизата остава единствено главното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи спомагателни проценти в здравната експертиза, като с няколко леки болести човек може да реализира същите права, които подсигурява тежко заболяване. Това, счита Министерство на здравеопазването, не е заслужено. Намалената продуктивност и степента на увреждане пък се правят оценка в диапазон от проценти, което съгласно вносителите на плана прави преценката субективна и дава опция на всеки ТЕЛК да дава лично решение.

Новата разпоредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като постанова процентът за понижена продуктивност да се дефинира единствено от главното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като % единствено в претекстовете на съответното експертно решение. Така хората, които имат доста на брой леки, неинвалидизиращи болести, ще отпаднат от групата, в която са тежко повредените, и ще изгубят актуалните си права и инвалидни пенсии, в случай че, несъмнено, се наложи преосвидетелстване.

От ведомството акцентират, че за някои тежки и злокачествени болести процентите на оценката на инвалидността ще се покачат. Така да вземем за пример при карцином на щитовидната жлеза, след премахване на папиларен или фоликуларен израстък I-II етап досегашните 70% неработоспособност до втората година се подвигат на 71%, до петата ще се трансформират от 50 на 60%, а след петата - от 30% на 50%. При сърдечна непълнота обаче до момента можеше да се дават до 100%, а новият оптимален % ще е 91%. Промените ще разрешат комисията да се произнася най-много въз основа на здравна документи, а клиничните прегледи, спомагателните проучвания и съвещания със експерти ще са единствено при нужда. Това съгласно ведомството ще понижи директното ангажиране на хората, разноските на средства и време и неявяване от работа.

Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно понижената продуктивност ще ощети съществено към половината хора с увреждания, в случай че им се наложи да се преосвидетелстват. Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия към 200 хиляди души, още 200 хиляди пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на % за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, защото при всеки обособен човек всяко заболяване има друг ход, според от съпътстващите го. Болният с диабет да вземем за пример би трябвало да съблюдава строга диета, само че в случай че той е и с съпътстваща диагноза шизофрения, положението му е доста по-тежко, в сравнение с останалите със същата диагноза, акцентира доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Вдигането на % при тежките болести съгласно нея също е огромна илюзия, защото е незначително, и при унищожаване на процентите на съпътстващите болести още веднъж ще лиши хората от права.

ГЛЕДНА ТОЧКА

" Тази разпоредба не трябва да се приема. Хората са ужасени, уплашени. На 11 април ще излезем на народен митинг на площад " Независимост ". В момента обсъждаме всички законни дейности, с които можем да противодействаме на препоръчаните промени, както и на концепцията на МТСП. Ако наредбата стане факт с решение на държавното управление, ще я апелираме в съда ", добавя доктор Боряна Холевич.

СТАТИСТИКА

Към 31 декември 2017 година Национален осигурителен институт изплаща към 458 хиляди пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, като разноските за тях са 1.447 милиарда лева годишно, а междинният им размер е 248.43 лева Още 420 596 са обществените пенсии за неработоспособност, които не се отпускат на нови пенсионери от 2015 година За тях разходът на Национален осигурителен институт е 260.891 млн. лева годишно, а междинният им размер е 173.26 лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР