Мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка посрещат празника

...
Мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка посрещат празника
Коментари Харесай

В Турция празнуват Рамазан байрам в извънредна обстановка

Мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка посрещат празника Еид ал-Фитр, с който се слага завършек на поста по време на свещения месец Рамазан.
В прилежаща Турция тридневният празник, който ще приключи във вторник, е прочут с името Рамазан байрам и тази година се отбелязва в изключителна конюнктура поради битката с ковид.
Във всички 81 области на страната е въведена възбрана за излизане на улицата. Тя влезе в действие в среднощ против събота и ще продължи до среднощ във вторник против сряда.
Вчера по изключение жителите можеха да посетят най-близките магазини, пекарни и месарници, с цел да напазаруват. Хората могат да поръчват обичайни сладкиши и храна от някои отворени хлебопекарни.
Забраната за излизане от домовете беше оповестена от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган след държавно съвещание в понеделник.
И тази година за празника прекосяването по автомагистрали, мостове, пътища и други е гратис, само че от това могат да се възползват единствено чиновници в незабавни служби и непрекъсваеми производства, които имат право да излизат от домовете си.
Джамиите в страната ще останат затворени до идващия петък, 29 май . Единствено в джамия в Анкара се организира обща молитва с стеснен брой присъстващи и при съблюдаване на обществена отдалеченост, водена от главата на ръководството по религиозни каузи (Диянет) Али Ербаш.
В общежития в страната към този момент не се намират завърнали се от чужбина турски жители, заяви министърът на младежта и спорта Мехмед Мухарем Касапоглу.
Срокът на карантината на всички е изминал и те са със фамилиите си за празника. От началото на евакуацията на турски жители от чужбина при започване на Рамазан до в този момент съвсем 77 500 души бяха изолирани в училищен и студентски общежития в 76 области на страната.
Днес възрастните хора над 65 години за трети следващ път имат право да излизат от домовете си.
Първия път те можеха да прекарат на открито четири часа, предходната неделя и през днешния ден могат да се разхождат по шест часа.
Празничното въодушевление тази година е помрачено освен поради възбраната за излизане, която попречва прекарването на празника с родственици и близки, само че и поради икономическите усложнения на доста хора.
Изследване на общината в Истанбул демонстрира, че съвсем половината от семействата в града понастоящем нямат постоянни приходи, също толкоз нямат и осигуровки. Девет от 10 души не могат да си разрешават два пъти седмично месо или риба.
Вижте още:
Мюсюлманите честват Рамазан байрам
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР