Мюсюлманите в много части на света отбелязаха днес началото на

...
Мюсюлманите в много части на света отбелязаха днес началото на
Коментари Харесай

Мюсюлманите започнаха Рамазана на фона на скока от коронавирусни инфекции

Мюсюлманите в доста елементи на света означиха през днешния ден началото на свещения месец Рамазан, само че нарастването на случаите на ковид в някои страни още веднъж наложи ограничавания върху празненствата и дългите молебствия в джамиите, съобщи Асошиейтед прес.

Рамазанът се характеризира с по-дълги молебствия, пост от изгрев до залез слънце и вечерни събирания на софра с родственици и другари. Но поради пандемията огромните скупчвания в джамиите и събиранията на доста хора за празнични трапези обаче остават неразрешени.

В саудитския град Мека, където се намира Кааба - най-святото място за исляма, мюсюлманите участваха през днешния ден в молебствия, спазвайки обществена отдалеченост. Ограничен брой богомолци се позволяват в Голямата джамия, където е Кааба. Саудитските управляващи разрешават единствено на хора, които са се ваксинирали или неотдавна са се възстановили от вируса, да вземат участие в молитвите тарауи в Кааба.

В Ливан множеството мюсюлмани започнаха Рамазана в изискванията на растяща инфлация. Страната е обхваната от най-тежката икономическа и финансова рецесия в актуалната си история, а обстановката в допълнение се утежнява от пандемията.

В Ирак по време на рамазана ще бъде в действие полицейски час от 19 до 5 ч., а през уикендите ще има цялостна карантина.

Рамазанът се характеризира с по-дълги молебствия, пост от изгрев до залез слънце и вечерни събирания на софра с родственици и другари. Но поради пандемията огромните скупчвания в джамиите и събиранията на доста хора за празнични трапези обаче остават неразрешени. "

В североизточните региони на Сирия, които са под размирен надзор, беше въведена 10-дневна карантина поради повишения брой заразявания.

В Индонезия, където също има нарастване на случаите на ковид, джамиите ще бъдат отворени за молитвите за рамазана при строги ограничения.

Ваксинацията съставлява предизвикателство за мюсюлманските страни по време на рамазана. Представители на управляващите се пробват да успокоят паниките, свързани с ислямското обучение, че от изгрев до залез слънце мюсюлманите би трябвало да се въздържат " от всичко, което влиза в тялото ". Духовници в страни като Индонезия твърдят, че имунизацията не съставлява нарушаване на дневния пост, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Индия, където заразяванията доближиха рекордни равнища през последните дни, ислямски теолози приканват мюсюлманите в страната, които наброяват 200 милиона души, да съблюдават антивирусните правила и да се въздържат от огромни събирания. Много индийски градове постановиха вечерен полицейски час, а остава неразбираемо дали вярващите ще могат да вземат участие в молитвите тарауи в джамиите.

В Пакистан и Иран се чака постът да стартира на следващия ден.

Пакистанското държавно управление отхвърля да затвори джамиите в страната, макар че новите заразявания доближават равнища, сходни с тези при започване на пандемията. Ръководителите на джамиите имат за задача да не позволяват хора на над 50 години и да подсигуряват спазването на обществена отдалеченост, само че ограниченията рядко се извършват от хората.

В Египет държавното управление забрани на джамиите да сервират гратис ястие по време на рамазана, а също по този начин не разреши обичайните благотворителни трапези.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР