Мярката 60/40 ще бъде удължена най-вероятно от следващото правителство, в

...
Мярката 60/40 ще бъде удължена най-вероятно от следващото правителство, в
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Мярката 60/40 е ефективна и най-вероятно ще бъде удължена

Мярката 60/40 ще бъде удължена най-вероятно от идващото държавно управление, в идващите три месеца, заради нейната успеваемост. И ние ще настояваме тя да бъде продължена и в бюджета за следващата година. Това е належащо поради влошаващата се икономическа среда. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на днешното съвещание на НСТС, на който се преглежда план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление 151 от 2020 година, а точно - продължение на мярката 60/40.

,,Държим да се върнат старите критерии по мярката, да се разшири обсегът ѝ, тъй че от нея да се възползват по-голям брой фирми'', уточни Димитров.

По думите му би трябвало да се разшири " входът " на мярката, като се вземат поради 20% спад на продажбите на компаниите.

Предпочитаме да върнем напълно остарелия дизайн на мярката, уточни президентът на КНСБ. Той акцентира, че идващите месеци ще бъдат все по-тежки за доста предприятия, а поддръжката към заетостта е от витално значение. Димитров уточни, че съгласно него 100 млн. лева по мярката " Запази ме " на този стадий няма по какъв начин да бъдат изхарчени.

Част от тях, най-малко половината, при една актуализация на бюджета ще бъдат неизразходвани и могат да бъдат трансферирани към мярката 60/40, сподели Димитров.

Президентът на КНСБ обърна внимание на положението на публичния превоз в страната.

Той пострада доста повече от другите типове сухопътен превоз заради обстоятелството, че по време на пандемията продължаваше да обезпечава опцията хората да пътуват до работа. Столичният градски превоз за две години е натрупал загуби от към 75 млн. лева КНСБ предлага в постановлението за мярката 60/40 да има опция да се включи и столичният градски превоз, разяснява президентът на КНСБ.

Димитров упорства поддръжката към транспортните сдружения в Столичната община да не е спорадична, както се случва сега. " Метрополитен ", да вземем за пример, е употребил единствено един месец мярката " 60/40 ", а " Електротранспорт " - два пъти.

От крещяща потребност е мярката 60/40 да разреши да бъдат подкрепени заплатите на заетите в столичния градски превоз, с цел да няма съкращения. Защото тази дълбока задлъжнялост на градския превоз слага под въпрос дали октомврийските заплати на близо пет хиляди души в столичния градски превоз ще бъдат заплатени, сподели Димитров.

Според него това е извънредно тревожно и хората нямат време да чакат. Димитров моли за градивен и креативен метод към казуса, а не към официални отговори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР