МВР вече ще отнема значително повече контролни точки за различните

...
МВР вече ще отнема значително повече контролни точки за различните
Коментари Харесай

Шофьорите изтръпнаха! МВР започва да отнема много повече точки за нарушения. А сега карайте пили…

МВР към този момент ще лишава доста повече контролни точки за другите нарушавания на пътя, в това число и за такива, за които досега не се предвиждаше сходна глоба.
Това следва от обнародваните през днешния ден в „ Държавен вестник “ промени в Наредба № Із-2539 от 17 декември 2012 година за установяване оптималния размер на контролните точки, изискванията и реда за отнемането и възобновяване им, листата на нарушаванията, при осъществяването на които от наличните контролни точки на лидера, направил нарушаването, се лишават точки съгласно позволеното нарушаване, както и изискванията и реда за издаване на позволение за осъществяване на в допълнение образование.
Те ще влязат в действие три дни след обнародването им, т.е. от 28 март 2023 година към този момент ще се лишават повече контролни точки на водачите, оповестява Lex.bg.
Общият им брой остава 39 (а за водачите с под 2 години опит зад кормилото – 26) и могат да се възвръщат след прекосяване на в допълнение образование. Отнемането на всички контролни точки обаче води до загуба на правоспособността за минимум 6 месеца.
Министерство на вътрешните работи към този момент залага на диференциран метод при отнемането на точки на използвалите алкохол. В момента на всеки, за който е открита централизация на алкохол в кръвта от 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда се вземат 10 точки. Сега за централизация от 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда ще се лишават 8 точки, а за от 0,8 до 1,2 промила – 12 точки.
Освен това от 15 на 20 т. скача глобата, в случай че лидерът бъде хванат наново да кара след приложимост на алкохол.
За отвод да бъде тестван за алкохол или опиати, на водача към този момент ще се лишават 15, а не 12 контролни точки.
За превишаване на позволената скорост с над 50 км/час ще се вземат 18 точки (в момента 12 т.), само че за първи път се регламентират и наказания при повторност и методичност на нарушаването – ще се лишават надлежно по 21 т. и по 26 т.
За първи път в наредбата се планува отнемане от точки за придвижване в спешната лента – 10 т. и за придвижване в насрещното платно на автомагистрала или скоростен път – 15 т. А в случай че някое от тези две нарушавания бъде осъществено наново, ще се лишават 20 точки. Новост е и отнемането на точки за ръководство на автомобил с рискови неизправности – 10 т.
Ще се лишават повече точки и за погрешно изпреварване, което е основало заплаха за придвижването – 13 т. (в момента се лишават 10 т.). И за първи ще се постанова глоба – от 10 точки, за погрешно изпреварване, което не е основало заплаха за придвижването.
За нарушение на разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез ще се лишават двойно повече точки – 10.
За неспиране на знак „ Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество! “, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, към този момент ще се вземат 10 контролни точки (сега 8 т.), за потребление на мобилен телефон без хендсфри – 8 т. (сега 6 т.), за шофиране без колан – 10 т. (сега 6 т.), за транспортиране на деца без да са спазени условията на закона – 12 т. (сега 6 т.), за прекосяване на алено – 10 т. (сега 8 т.) и за неосигурено преимущество на пешеходна пътека – 10 т. (сега 8 т.). Ако последните две нарушавания са осъществени наново, ще се вземат 12 т.
Следва да се има поради, че броят на отнетите контролни точки до влизането в действие на измененията в наредбата се резервира. А по административнонаказателните производства, формирани преди измененията, отнемането на точки ще се прави по досегашния ред.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР