МВР, транспортното и регионалното министерство пуснаха на сайтовете си проектите

...
МВР, транспортното и регионалното министерство пуснаха на сайтовете си проектите
Коментари Харесай

Несъобразената скорост – вън от закона! 

МВР, транспортното и районното министерство пуснаха на уеб страниците си плановете на три бъдещи закона, които засягат към 4 милиона български водачи и техните фамилии. Това са Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП), Закон за водачите на МПС  и Закон за транспортните средства.  Нито един от тях до момента не е качен в портала за публични съвещания strategy.bg. Можем единствено да гадаем за какво – с цел да не ги прочетат повече хора, с цел да не се разбере какви мнения постъпват, или с цел да се спести труда на админите на уеб страницата да трият нецензурни мнения. Обсъждането ще продължи до 20 май, а до 4 май Министерство на вътрешните работи ще приема предложение за ремонти или нови текстове на адрес [email protected]. Петте точки, които виждате по-долу ще бъдат изпратени тъкмо там.

1. Член 33 от ЗДвП да бъде изменен . Да отпадне напълно текстът първоначално, който задължава водачите при избиране скоростта на придвижване да се преценява с атмосферните условия, релефа на местността, със положението на пътя и така нататък Да остане единствено изречението: „ Водачите са длъжни да понижат скоростта и при положение на нужда да спрат, когато възникне заплаха за придвижването ”. Мотивът е, че това извънредно нездравословен текст, който трансформира в виновни за възникването на произшествия 95 % от българските водачи, тъй като са карали с „ несъобразена скорост ”. В същото време той освобождава от отговорност представителите на всички институции, държавни, общински и частни компании, които дават отговор за поддръжката, маркировката, знаците, светофарите, ремонта на колите, образованието на водачите и прочие. И най-после – „ несъобразената скорост ” дава погрешна информация за аргументите, поради които стават тежките произшествия. И поради нея се стига до фактът, че България за 2017 година е на второ, а за 2016 година – преди всичко в Европейския съюз по брой на жертвите на 1 млн. поданици.

2. Да се напише нов текст на точка 8 в алинея 1 на член 163 от ЗДвП . Предложеният в този момент текст задължава катаджиите да водят национални регистри на водачите и техните нарушавания и санкции, на колите и на злополуките и да основават осведомителни фондове за предпазване на данните. Към този текст следва да се добави изречението: „ Данните за всяко пътнотранспортно произшествие, при което е настъпила гибел, се обновяват след правене на авто-техническа експертиза, както и след влезнала в действие присъда. ” Целта е в последна сметка да се посочи повода за всяко ПТП със умрял. С разпоредба да се задължат катаджиите да вписват в регистъра и детайлности – дали автомобилът е с летни или зимни гуми, дали водачът и пасажерите са били с колани, има ли дупки по асфалта, какво е положението на маркировката, мантинелите и така нататък Тази информация да бъде обществено налична на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи.               
3. Нова алинея на член 180 на ЗДвП . Този член указва какво би трябвало да вършат пътните служители на реда и лидерът в случаите, когато се постанова принудителна-административна мярка (ПАМ) – преустановяване на регистрацията на МПС (по член 179, т.3). В новата алинея следва да бъде записано задължението на Министерство на вътрешните работи да възвръща служебно регистрацията на автомобила след приключване на периода на деяние на ПАМ (от 6 месеца до 1 година), да намери притежателя и да му върне огромния и дребния ваучър за регистрация и да му върне същият номер, който е бил свален. Ако това обвързване не се вмени на контролните орган, тази ПАМ опонира на Конституцията на Република България в частта й за цялост на частната благосъстоятелност. Държавата изисква от всеки, който желае да продава своя автомобил, дава го дава чартърен, да го за залог и така нататък, този автомобил да има регистрация и нито Министерство на вътрешните работи, нито различен орган няма право да лишава регистрацията за по-дълъг период от посочения в документите за налагане на ПАМ. В момента полицията прави конституционно нарушаване с това, че кара притежателите (около 15 000 души за 2017 г.) още веднъж да минат с автомобила си през каналите на КАТ и да си извадят нови номера, макар че наложената ПАМ е изтекла.   

4. Втора нова алинея към член 180 или напълно нов член 181 в ЗДвП . Да не се постанова ПАМ за преустановяване на регистрация (по чл.179, ал.3) на моторни-превозни средства, които са благосъстоятелност на юридически лица, като се изключи случаите, когато лидерът е лизингополучател или шеф на съответното сдружение. Мотиви – по по този начин препоръчаните текстове следва да бъдат сваляни номерата на рейсове и тролеи от градския превоз от 6 месеца до 1 година, в случай че водачът го заловен да кара пийнал или дрогиран по време на работа, или книжката му била взета, само че той е скрил това от шефовете си.

5. Нова алинея в член 17 на Закона за водачите на МПС . Този текст сочи кои водачи следва да се подлагат на психотест, какъвто и сега се изисква за водачите с професионални категории и таксиджиите. В новия закон за такива проучвания се пращат всички с отнети книжки за алкохол и дрога (около 5500 за 2017 г.) или изчерпани контролни точки, настрана още няколко хиляди души с влезнали в действие правосъдни решения за лишаване на дееспособност по разнообразни аргументи, плюс незнаен брой чужденци отвън Европейски Съюз, които желаят да си извадят български книжки и незнаен брой българи, които имат книжки от трети страни, а желаят да си извадят нашенска. Накрая – на психотест ще би трябвало да вървят и водачи, спрени при инспекция на пътя, на които катаджия е взел книжката, тъй като е заключил, че „ очевидно ” (по член 179, алинея 1, писмен знак „ а ”) са нещо нервни. 

Затова предлагането е да остане психотестът за професионалните водачи (изброени в точки 1,3,4 и 9), а за всички останали () той да е наложителен единствено при положение, че са налице медицински документи, в които се сочат проблеми с психическото им здраве.      

Министерство на вътрешните работи шефът:
Дайте оферти


Дайте оферти, ние ще разгледаме всяко от тях, прикани вътрешният министър Валентин Радев на първото обществено разискване на трите проектозакона в понеделник. Нека разчитаме на дадената от министъра дума и имаме вяра в невероятното – че и жителите могат да вземат участие в писането на тези закони. Иначе ние, по вестниците, си знаем от дълго време – катаджиите и депутатите или не четат, или четат текстове, без да ги схващат. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР